ПИБ стана собственик на „МКБ Юнионбанк”


ПИБ стана собственик на „МКБ Юнионбанк”
Снимка:

1478

Подуправителят на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор", Цветан Гунев издаде разрешение на "Първа инвестиционна банка" да придобие всички акции с право на глас от капитала на "МКБ Юнионбанк" ЕАД, съобщиха от БНБ.

По този начин "Първа инвестиционна банка" АД ще притежава пряко квалифицирано участие в размер на 100% от капитала на "МКБ Юнионбанк" ЕАД. Българската народна банка винаги е подкрепяла консолидацията в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на капиталовата база и за стабилността на банковата система у нас. При оценяване на заявеното от "Първа инвестиционна банка" АД придобиване на "МКБ Юнионбанк" ЕАД Централната банка е взела предвид, че това представлява стъпка към сливане на двете кредитни институции. Предварителните анализи на БНБ показват, че по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете дружества, казва се в съобщението.

Това е поредната голяма консолидация на българския банков пазар след успешното сливане на "Булбанк", "Ейч Ви Би Банк Биохим" и "Банка Хеброс" през 2007 г.

Активите на двете банки към 30 юни 2013 г. възлизат на 8,5 млрд. лв., от които 7 млрд. лв. за ПИБ и 1,5 млрд. лв. за МКБ Юнионбанк. Общо двете банки ще заемат трето място по активи, изпреварени от Банка ДСК с 8,9 млрд. лв. и Уникредит Булбанк с 12,7 млрд. лв.

ПИБ е трета по активи и преди придобиването на Юнионбанк, изпреварвайки 4-тата ОББ, която има 6,7 млрд. лв. активи и петата КТБ с 6,3 млрд. лв. На шесто място с 6 млрд. лв. е Райфайзенбанк България, а 7-мото място се заема от Юробанк България с 5,4 млрд. лв.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички