ПИБ става собственик на МКБ Юнионбанк


ПИБ става собственик на МКБ Юнионбанк
Снимка:

997

Първа инвестиционна банка ще купи МКБ Юнионбанк ЕАД. Това съобщиха от ПИБ чрез БФБ-София, предаде БТВ. ПИБ вече е подписала споразумение с унгарската MKB Bank за придобиване на 100% от акциите на по-малкия трезор, но сделката ще стане факт чак след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи.

Не се съобщава каква сума са извадили от ПИБ, за да придобият МКБ Юнионбанк. Според ръководството на купувача след сливането ПИБ ще има по-голям фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия.

"Придобиването ще повиши ефективността на банката, в резултат на което тя ще предложи още по-добри и конкурентни услуги на хората, бизнеса и обществото и по този начин ще бъде продължена и утвърдена линията на добрите практики на Първа инвестиционна банка като социално-отговорна българска финансова институция.", заявяват от ПИБ.

След евентуалното си сливане двете банки ще заемат трето място по активи в страната с общо 8,5 млрд.лв. От тях 7 млрд. са на ПИБ, а 1,5 млрд. – на МКБ Юнионбанк. На първо място по активи у нас остава Уникредит Булбанк с 12,7 млрд.лв., а на второ е Банка ДСК с 8,9 млрд.лв.

Четвърта в подреждането е ОББ с 6,7 млрд. лв., а пета – КТБ с 6,3 млрд. лв. На шесто място с 6 млрд. лв. е Райфайзенбанк България, а седмото място се заема от Юробанк България с 5,4 млрд. лв.

Консултанти по сделката са били Lazard, Първа финансово-брокерска къща, а правни съветници са били Stephenson Harwood и Цветкова, Бебов & партньори.

Кредитният портфейл на МКБ Юнионбанк се е увеличил с над 1 млрд. лв., а депозитите са нараснали над два пъти, откакто унгарците придобиха мажоритарен дял и след това 100 % в нея през 2006 г., припомня БГНЕС. Дотогава създадената през 1996 г. Юнионбанк бе изцяло българска. Към средата на юни тази година кредитите за фирми и домакинства на банката са за 1.3 млрд. лв., а депозитите - 997 млн. лв., по данни от отчета на банката в БНБ.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички