Плаща ли принц Чарлз данъците си?


Плаща ли принц Чарлз данъците си?
Снимка:

555

Властите във Великобритания ще разгледат задълбочено данъчната история на принца на Уелс и херцог на Корнуол Чарлз, съобщава BBC. Уилиам Най, който е личен секретар на Чарлз и и един от най-висшестоящите хора в антуража му, вече бе извикан да даде показания пред Сметната палата на Острова.  

Именно Палатата е натоварена със задачата да провери дали принцът плаща данъците си и защо за имота му в графство Корнуол не се внася корпоративна такса или такса за капиталови приходи. Годишно владението носи на престолонаследника близо 20 млн. паунда.

Това е едва вторият път, в който кралските финанси са били разглеждани толкова подробно. При миналия такъв случай (2011-2012 г.) работещи за принц Чарлз бяха обвинени, че въртят финансови далавери, а за самия престолонаследник се каза, че е облагодетелстван от „най-добрата схема за използване на привилегии в света”.

Говорители на кралското семейство изтъкват аргумента, че имотът в Корнуел е лична собственост, а не обществена, следователно е освободено от данък за капиталови приходи. Те твърдят още, че Чарлз плаща определените му данъци, но след като от дохода му се извадят известни суми, които отиват за покриването на бизнес разходи. Според антироялистите обаче на имението трябва да се гледа като на отделно юридическо лице, над което не се разпростират личните привилегии на престолонаследника.

По-рано този месец политикът от либералната партия на Острова Андрю Джордж призова принца да обяви публично данните за плащането на корпоративната такса на имота си. В Англия кралицата и престолонаследникът са освободени от другите данъци за обикновените британци, останалите членове на кралското семейство обаче ги плащат.

Самото имение в Корнуел се разполага на 530 000 дка в югозападната част на Англия и е на стойност 762 млн. паунда. От собствеността си миналата година престолонаследникът получи рекордните 19 млн. паунда. Общественото финансиране за принца на Уелс през миналата година е било 2,2 млн. паунда, с които са били заплащани пътуванията му с частен самолет, хеликоптер и влак, както и поддръжката на "Кларънс хаус" (кралски имот в Лондон, свързан чрез обща градина с двореца „Сейнт Джеймс”).

Данъчните власти във Великобритания вече направиха разследвания на паричните афери на големи компании като Google, Starbucks, Amazon.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички