Плюсовете и минусите на кредитните карти


Плюсовете и минусите на кредитните карти
Снимка:

2001

Според някои хора кредитните карти са създадени от дявола и използването им те прави роб на банките за цял живот. Други пък отдавна обърнаха гръб на хартиените банкноти и предпочитат да държат в портфейлите си предимно пластмаса. Както при всички крайности и едните, и другите бъркат. Използването на кредитни карти има своите плюсове и минуси, които до голяма степен зависят и от личните ви навици (и финансова дисциплина).

Какви са предимствата и кои са опасностите, представя изданието Business Insider.

Адвокатите: “ЗА“ кредитните карти

Удобство

Ако имате кредитна карта, не ви се налага да носите пари със себе си, което е особено удобно при по-големи покупки. Забравете натъпкания портфейл.

Спокойствие

Когато носите парите си в брой, винаги съществува опасността да ви оберат. И шансът да успеете да хванете крадците и да си върнете загубеното е минимален. Виж, ако свият кредитната ви карта, рискът да сте ощетен е значително по-малък – просто звъннете в банката и блокирайте транзакциите.

Проследяване на разходите

Чудите се къде изчезна заплатата толкова бързо? Вместо да записвате всяка покупка, ако сте притежател на кредитна карта, ще можете да управлявате разходите си по-лесно благодарение на месечния отчет на извършените транзакции.

Защита

Случвало ли ви се е да поръчате нещо по интернет и никога да не получите стоката? Или продавачът да откаже да ви върне парите, въпреки че по закон имате право да върнете покупката, дори да не е дефектна? Е, ако имате кредитна карта, тези главоболия ще са ви спестени.

Застраховки

Често издателите на кредитни карти предлагат застраховка в случай, че закупената стока бъде открадната. Не е рядкост да бъде включена и застраховка „Живот и злополуки“ на картодържателя.

Удължена гаранция

Не е изключение, когато купувате определена стока с кредитна карта, да получите по-дълъг гаранционен срок.

Кредитна история

Ако сте бил съвестен ползвател на кредитната си карта, това може да се окаже във ваш плюс, ако решите да изтеглите друг вид заем – например ипотечен. Банката ще вземе предвид положителната ви кредитна история и може да ви предложи по-изгодни условия.

Бонуси

Често за притежателите на кредитни карти се предлагат редица бонуси – отстъпки в големи търговски вериги например. В течение на година или две общата сума на спестените разходи може да се окаже значителна.

Прокурорите: „ПРОТИВ“ кредитните карти

Ако сте финансово недисциплиниран

Ако не можете да контролирате импулсите си и често пазарувате вещи, които не ви трябват – тогава определено кредитните карти не са за вас.

Ако не плащате задълженията си редовно

Ако не изчиствате редовно задълженията по кредитните си карти, не само че ще се изправите пред ескалиращи плащания, но и вместо да натрупате добра кредитна история, в досието ви ще бъде записана черна точка.

Четете договора

Ако не сте прочел внимателно предлагания ви договор или ако не сте съгласен с условията по него, отговорът е очевиден – не подписвайте.

И накрая – вярно е, че редица недисциплинирани потребители са фалирали поради неразумното използване на кредитни карти. Безспорен е обаче и фактът, че по-разумните успяват да използват електронните разплащания така, че да извлекат значителни финансови предимства. Да зачеркнем използването на кредитните карти по принцип е като да забраним ножовете, защото някой се е порязал. И все пак – внимавайте да не загубите пръст.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички