Понижиха и рейтинга на Италия


Понижиха и рейтинга на Италия
Снимка:

444

Рейтинговата агенция Standard&Poor’s намали кредитния рейтинг на Италия, съобщава БГНЕС. Дългосрочният кредитен рейтинг на страната вече е "BBB", досега той беше "BBB+". Перспективата отново е отрицателна.

От агенцията дори заплашиха, че може да има още едно понижение, ако италианското правителство не вземе подходящи мерки. Притесненията са заради отслабващия растеж на икономиката в страната. Стагнацията в Италия е от почти десетилетие. Производството през първото тримесечие на 2013 г.е с 8% по-ниско от последното тримесечие на 2007 г.

В Италия се очаква спад от 1,9% от БВП и +0,5% през 2014. Тези прогнози са по-песимистични от публикуваните наскоро от МВФ, които бяха съответно за спад 1,8% и +0,7% за 2014 година. Според американската рейтингова агенция бавният растеж се дължи "главно на липсата на гъвкавост на трудовия и индустриалния пазар в Италия".

Перспективата обаче може да бъде обновена до "стабилна", ако структурните реформи на пазара на труда, производство и услуги на италианската икономика "доведат до по-високо ниво на растеж" или "ако други мерки като значителни продажби на активи и приватизация позволят достатъчно да се намали тежестта на държавния дълг", съобщава Standard&Poor’s.

Намалението на рейтинга ще подложи на още по-голямо напрежение правителството на Енрико Лета, притиснато между своя ангажимент за фискална дисциплина в Европа и обещанията за намаляване на данъците от партията на Силвио Берлускони, част от коалицията. Лета вече бе критикуван многократно през последните седмици, че оказва силен натиск за отлагане на решения за времето след лятната ваканция на политиците.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички