Прането на пари - практика при кипърските банки?


Прането на пари - практика при кипърските банки?
Снимка:

437

Почти 60% от клиентите на една от големите кипърски банки най-вероятно са свързани с пране на пари, гръмна EUobserver.

Авторитетната медия се позовава на изтекъл в публичното пространство документ, издирен от stockwatch.com.cy. Документът е част от доклада на Moneyval, финансовото звено на Съвета на Европа и Deloitte за състоянието на кипърския банков сектор. Докладът беше поръчан от финансовите министри на еврозоната. Пълната верския на доклада обаче все още не е оповестена публично, а в нея са уточнени имената на клиенти и банки.

Оказва се, че според експертите за над половината клиенти на тази конкретна банка има съмнение от „висок риск” по отношение на пране на пари. Deloitte е правила одит на кипърски банки, които държат 2 млрд. евро депозити и е проучила 90 големи получатели на заеми, взели кредити на обща стойност 16 млрд. евро, 180 големи вложители с депозити на стойност 8 млрд. евро и 120 случайно избрани клиенти. За 58% от тези хора има основателно подозрение, че перат пари, а 10% от тях са хора от политиката.

Отделно 27% от данните за вложителите в проучените банки и 11% от данните на клиентите, взели заеми, са неверни. А в 75% от случаите, в които кипърските банки „правят бизнес” с международни клиенти, те разчитат на посредници и това допълнително „посивява” нещата.

В периода 2008 – 2010 година няма нито една подозрителна банкова транзакция, свързани с властите в Кипър. През 2011 година обаче има една, а през миналата година – „няколко” (всъщност към 30), се казва в експертния доклад.

Като цяло докладът е пълна противоположност на твърденията, включително от страна на ЕС, че кипърските банки спазват международните стандарти за сигурност.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички