Правителството одобри бюджетната прогноза за 2014-2016


Правителството одобри бюджетната прогноза за 2014-2016
Снимка:

418

Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 година и актуализацията на Стратегията за управление на държавния дълг за периода 2012-2014 година бяха одобрени от правителството днес, съобщи БГНЕС.

Двата документа са първите, които са разработени и съобразени изцяло с влизащият от 1 януари 2014 година Закон за публичните финанси. Целта на нормативния акт е широкообхватна реформа на средносрочната бюджетна рамка със засилено взаимодействие между законодателната, изпълнителната и съдебната власт и общините за провеждане на благоразумна фискална политика.

Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 година съдържа основните допускания, при които е разработена, прогнози за развитието на националната и световната икономика, целите на фискалната и бюджетната политика, обвързани със заложените в Закона за публичните финанси фискални правила и ограничения. В документа са заложени и таваните на разходите по отделни първостепенни разпоредители с бюджет или обобщено за група първостепенни разпоредители с бюджет и/или на бюджетните взаимоотношения за следващите три години.

Средносрочната прогноза е разработена и в съответствие с ангажиментите по третия Европейски семестър и с т. нар. специфични препоръки на Съвета на Европейския съюз относно Националната програма за реформи и Конвергентната програма на Република България. Прогнозата използва като основа пролетния макроикономически сценарий за периода 2013-2016 година, оценката на прякото въздействие на предвижданите политики върху дългосрочната устойчивост на публичните финанси, бюджетните прогнози на разпоредителите с бюджет и направените оценки от Министерството на финансите. Макроикономическата прогноза, използвана при разработването на средносрочната бюджетна прогноза, се базира на допускания за основни показатели на външната среда на Европейската комисия и Министерството на финансите на България, актуални към началото на март 2013 година.

Средносрочната бюджетна прогноза предвижда продължаване на процеса на фискална консолидация. Заложената фискална позиция за периода 2014-2016 година е дефицит по консолидираната фискална програма в размер на 1.3% от БВП за 2014 година, 1% от БВП за 2015 година и 0.8% от БВП за 2016 година. Общото ниво на приходите по КФП за периода 2014-2016 година се предвижда да бъде в рамките на 35-36% от БВП при запазване на данъчно-осигурителната политика и ефективни действия на приходните администрации за по-висока събираемост на бюджетните приходи. Разходите по КФП за 2014 година са на ниво от 38% от БВП с оглед постигане на заложената фискална цел, без да се променя поетият ангажимент за дългосрочна устойчивост и предсказуемост на данъчно-осигурителната политика. Разходите по КФП за 2015 и 2016 година са съответно 37.8% от БВП и 36.1% от БВП с цел осигуряване на постепенно намаляване на дефицита в средносрочен план.

Годишната актуализация на приетата от Министерския съвет Стратегия за управление на държавния дълг за периода 2012-2014 година представлява своеобразен преглед на изпълнението на поставените цели за управление на суверенните задължения през 2012 година.Тя отчита реализираните в резултат на това промени в размера и структурата на държавния дълг в контекста на икономическите процеси, свързани с преодоляване на последиците от глобалната криза и възстановяване на българската икономика. Документът извежда и основните рискове, които следва да се имат предвид при определянето на основните насоки и приоритетните направления в областта на дълговата политика през оставащия период на действие на стратегията.

През следващите години дълговото финансиране ще бъде насочено основно към осигуряване на необходимите източници за финансиране на бюджета, рефинансиране на дълга в обращение и поддържане на законово определените нива на фискалния резерв, както и за реализиране на значими публични инфраструктурни проекти в страната. През периода 2014-2016 година емисиите държавни ценни книжа на вътрешния и на международните капиталови пазари ще продължат да бъдат основен източник за дългово финансиране на бюджета.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички