Правителството в Румъния със скандален указ и за бюджета


Правителството в Румъния със скандален указ и за бюджета
Снимка: Getty Images/Guliver

1993

Румънското правителство е приело на тайното си заседание миналия вторник скандално постановление и за разпределението на държавни средства, съобщи електронното издание capital.ro. Заедно със спорните промени в Наказателния кодекс кабинетът на премиера Сорин Гриндяну е одобрил и промяна в Закона за обществените финанси, които позволяват на всяко кметство или институция да подписва договори без ограничения в сумите и без да се носи наказателна отговорност.

Нормативният акт на правителството отменя за една година и освобождава от наказателната отговорност за сключването на контракти с частни институции за суми, надвишаващи вече определени лимити за договори. Освен това не е подсъдно парите да се прехвърлят от едни дейности за други. Средствата могат да се използват по всяко време и за всичко, независимо какво е било одобрено първоначално. Бюджетът вчера беше обсъждан в пленарната зала, пише в. "Сега".

Досега вниманието на обществото беше изцяло насочено към набързо приетите от кабинета поправки в Наказателния кодекс, който предвиждаше чувствително намаляване на присъдите за злоупотреба със служебно положение и декриминализирането на подобни деяния, нанесли щети за под 44 000 евро. В неделя вечерта над 600 000 души отново протестираха в цяла Румъния въпреки решението на премиера Гриндяну да оттегли постановлението. "Оставка!" и "Крадци!", скандираха демонстрантите. Министър-председателят обаче не смята, че има причини правителството да се оттегли от властта, която взе преди два месеца.

Вчера следобед румънското Министерство на правосъдието се отказа от намеренията си да изготви проектозакон за изменения на Наказателния кодекс. Това решение беше съобщено малко след като правосъдният министър Флорин Йордаке съобщи, че постановлението ще бъде трансформирано в проектозакон, който ще бъде внесен в парламента. Не е ясно дали тази мярка е временна, коментират румънските медии.

"ЕК е готова да предостави правна помощ на Румъния за довършването на целите по Механизма за сътрудничество", заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс вчера на среща с румънския външен министър Теодор Мелешкану, цитиран от БНР. Тимерманс е подчертал, че борбата срещу корупцията трябва да се засили, а не да се отменя. "Обещанието на председателя Юнкер за отпадане на мониторинга над Румъния и България до края на мандата му през 2019 г. зависи от необратимото изпълнение на реформите", подчерта за БНР говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички