Превенция и добра данъчна воля - основите на оптимизация на приходните агенции


Превенция и добра данъчна воля - основите на оптимизация на приходните агенции
Снимка:

6886

Ще разчитаме повече на доброволното плащане на данъци и на превантивните мерки. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по повод набелязаните мерки от ведомството му за подобряване на събираемостта и оптимизирането на работата на приходните агенции, предаде БГНЕС.

Министерството на финансите е предвидило и специални мерки за повишаване събираемостта на бюджетните приходи и те включват две групи. Първата е свързана с интензивни проверки в идентифицираните рискови сектори - сроковете са постоянни и вече се прилагат. Ще се оптимизира и работата по ревизионната дейност в приходните агенции с основен акцент повишаване ефективността на процеса по възстановяване на ДДС от НАП. Ще има и поименен регистър във всяка териториална дирекция на НАП и обобщен регистър на ниво централно управление за невъзстановеното ДДС, включващ и причините за това.

"Изразих вече тревоги относно приходите за тази година - рисковете са за около 1 млрд. лв., ситуацията е динамична и продължаваме с анализите, посочи Чобанов. Макрорамката на бюджета също дава основания за такова опасение, добави той. С работодателските организации се видях, но планираме с тях широк кръг срещи, утре ще се видя и със синдикатите, предстои среща с Националното сдружение на общините, с НПО и с академичните среди, продължи министърът. Идеята ни е да разчитаме повече на доброволното плащане на данъците, на превантивните мерки, е мнението на министъра.

За намаляване на административната тежест за бизнеса е предвидено автоматично предоставяне на информация по електронен път на лицата за настъпили промени в данъчно-осигурителните сметки, отбеляза финансовият министър. Ще бъде намалена и документацията, изисквани от органите на НАП и АМ при извършване на проверки и ревизии, каза Чобанов. Ще бъдат въведени нови електронни услуги от двете приходни агенции с цел опростяване на процедурите по деклариране, издаване и връчване на документи и др., както и електронен обмен на информация.

Ще има достъп на държавните органи до информационните системи на НАП за удостоверяване на наличие на липса на публични задължения на физически и юридически лица, продължи министърът. Ще стартира и проект за унифициране на декларирането на задължителните осигурителни вноски - целта е то да се опрости, посочи Петър Чобанов.

От 1 юли лимитите на министерствата по някои видове разходи са намалени с 5%. Така ще се освободи буфер от около 60 млн. лв. „Сериозни са опасенията първо по отношение на планирането на бюджета. Подготвя се анализ за това как се правеше фискалната политика през последните години. Най-общо впечатление прави проблем в планирането”, заяви Чобанов, цитиран от Агенция "Фокус".

„Една от причините за проблемите в неизпълнението на приходната част на бюджета е изчерпването на резервите в централния бюджет. Имаме едно доста голямо старание, чрез постановления на МС, особено при правителството на Бойко Борисов, тези средства да бъдат преразпределени. Най-голямо преразпределение има към МРРБ за над 130 млн. лв. Някои приличат на предизборни. Няма как да отложим тези плащания, защото договорите по повечето от тях вече са сключени”, обясни Чобанов.
Работим по данъчната актуализация. Тя ще бъде направена така, че да се спазват европейските правила, каза още финансовият министър.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички