Президентът на Бундесбанк: Кризата може да трае и 10 години


Президентът на Бундесбанк: Кризата може да трае и 10 години
Снимка:

680

Президентът на Дойче Бундесбанк Йенс Вайдман предупреди, че финансовата криза в Еврозоната може да продължи и 10 години.

"Излизане от кризата и преодоляване на последствията от нея се явява един от най-важните проблеми на десетилетието. Спокойствието, което понастоящем се наблюдава на пазарите, може да се окаже илюзорно, ако не се предприемат мерки с дългосрочен план на национално и общоевропейско ниво", отбелязва Вайдман.

Шефът на Бундесбанк призовава за разширяване на помощта за малкия бизнес в средиземноморските страни в Еврозоната. Вайдман подкрепя кипърската стабилизационна програма. "Кипърският случай показа, че могат да се закриват банки. Принципно погледнато, това е новост и при това добра. Не може банките да бъдат постоянно спасявани за сметка на данъкоплатците".

"Мерките, приложени по отношение на Кипър, включително "подстригването" на банковите депозити, в никакъв случай не се явяват еталон за в бъдеще. Обаче мисля, че създаденият механизъм е справедлив - този, който държи парите си в банка, вместо да инвестира средствата, трябва да плати за решенията си", смята немският финансист.

"Европейската централна банка по принцип има възможност да понижи основната лихва, отчитайки инфлацията и общата икономическа ситуация. Но подобна стъпка няма да доведе до кардинална промяна на икономическата ситуация в Еврозоната. По-удачно ще е европравителствата да действат по-активно в намирането на път за увеличаване темповете на икономическия ръст".

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички