ПРОФОН с ръст на приходите от сродни музикални права


ПРОФОН с ръст на приходите от сродни музикални права
Снимка:

852

ПРОФОН отчете ръст в приходите от сродни музикални права през 2012 година пред своите членове и постави пред себе си амбициозни задачи за 2013 година, съобщават от дружеството.

Годишното общо събрание на ПРОФОН прие отчетния доклад на Управителния съвет за дейността през 2012 година  заедно с Годишния финансов отчет и доклада на одитора. Вече четвърта година дейността на дружеството се наблюдава от независим одитор и за пореден път в неговия доклад няма констатирани нарушения на законодателството и счетоводните стандарти.

Приходите на ПРОФОН през 2012 година  достигат 6.6 млн. лв. без ДДС при разходи за административните услуги по колективното управление на права от 779 265 хил. лв. без ДДС. Съотношението на административни разходи към приходи през годината от 12.6% е важен показател за ефективността на дружеството и е далеч под средните норми за подобни организации в Европа, които са между 15 и 20%.

През 2012 година  приходите от медии са близо 4.2 млн. лв. без ДДС, от които 1.4 млн. лв. - от радиостанции и 2.8 млн. лв. – от телевизии, като част от тези суми са за използване през предходната година. В тази връзка, за поредна година ПРОФОН констатира проблеми със своевременното прилагане на закона, което често пъти поражда използване без необходимото съгласие и принуждава дружеството да сключва споразумения за значителни минали периоди на използване със сериозен компромис от страна на правоносителите. Амбициите на Управителния съвет са през 2013 година да бъде сложена точка на тези лоши практики.

Друг съществен проблем, изложен пред общото събрание, е значителният размер на лошите вземания по сключени договори с ползватели – функция на задълбочаваща се междуфирмена задлъжнялост в страната. През 2013 година дружеството ще предприеме поредица от мерки срещу некоректните платци, включително защита на своите права по съдебен ред.

ПРОФОН остава лидер на пазара на публичното изпълнение и си поставя амбициозни цели за разрастване на агентурната мрежа и укрепване на партньорските си отношения с хотелско-ресторантьорския сектор и други стратегически партньори, които се нуждаят от качествена и разнообразна музика и удобството да получат права за нейното използване на "едно гише". Приходите от този сектор за четвърта поредна година бележат стабилен ръст и достигат до 1.2 млн. лв. без ДДС.

По време на Годишното общо събрание на ПРОФОН, изпълнителният директор Ина Килева обяви, че през 2012 година са разпределени 3.5 млн. лева, като към момента са изплатени 2.6 млн. лв. Изплатената сума през 2012 година е 26% от цялата изплатена сума от ПРОФОН към правоносители от момента на първите разпределения и плащания през 2004 година. С това поредно разпределение се реализира оптимизираният график за разпределение, приет от общото събрание, а общата разпределена сума от дружеството за периода 2002 – 2010 година е вече повече от 17 милиона лева. Инвестициите в нова информационна система за разпределение, които общото събрание одобри в рамките на Бюджет 2013 година, ще доближат ПРОФОН до практиките на водещи сдружения за колективно управление като британското дружество PPL и ще подобрят качеството и прецизността на процеса на разпределение.

В рамките на общото събрание членовете на ПРОФОН избраха бенефициенти за двата фонда на сдружението - Фонд за подпомагане дейността на продуцентите и Фонд за подпомагане дейността на артистите-изпълнители. Това са Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), които ще използват предоставените средства основно за противодействие срещу нарушителите на закона и утвърждаване на легитимните бизнес практики, включително онлайн; и Българската музикална асоциация (БМА), които ще работят за защита на интересите на българските изпълнители и цялостна промяна на икономическата среда по отношение правата на творците.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички