Прогноза: Нарастващата инфлация сериозно ще удари британците през 2018 г.


Прогноза: Нарастващата инфлация сериозно ще удари британците през 2018 г.
Снимка: Pixabay

3872

Влиянието на спада на британския паунд върху покачването на цените на Острова ще стане още по-отчетливо тази седмица, след излизането на данните за очакваното повишение на инфлацията.

Една от водещите икономически прогнози е по-скоро предупреждение, че повишаването на цените ще продължи да играе ключова роля за разходите на потребителите. Както и че през 2018 г. ръстът на цените ще добави допълнителен натиск върху понижения икономически растеж на Великобритания заради Brexit, пише The Guardian.

Най-високите нива на инфлацията на Острова са измерени в края на 2014 г., съдейки по данни за индекса на потребителските цени (CPI).

Изправянето на лирата срещу останалите валути след вота на британците да напуснат Европейския съюз доведе до повишаване на разходите за внос, което миналата седмица предизвика ценови промени и сблъсци между две от най-големите търговски вериги в страната - Tesco и Unilever.

Някои специалисти прогнозират, че британската икономика ще отчете ръст от 1,9% през тази година, подхранена от увеличаване на потребителските разходи с 2,5%, което ще бъдат следствие от инфлацията. Въпреки това се очаква инфлацията да нарасне с 2,6 на сто през идната година и с 1,8% през 2018 г., което от своя страна ще предизвика свиване на разходите на потребителите с 0,5 процента (през 2017 г.) и 0,9 процента (през 2018 г.).

Перспективите за повишаване на нивата на инфлацията стреснаха финансовите пазари и инвеститорите през изминалата седмица. Паундът, оставайки под натиска на долара и еврото, се понижи до под 1,22 за долар и 1,11 за евро (за сравнение в нощта преди Brexit стойностите бяха съответно 1,49 и 1,31).

Ключов натиск върху британската лира през последните две седмици оказват слуховете, че британското правителство планира “твърд“ Brexit, който ще затвори вратите за достъп до единния европейски пазар. Правителството от своя страна оправда подобни действия с изказването, че е склонно на подобен риск и жертва в замяна на по-строг контрол върху имиграцията.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички