Прокуратурата се самосезира заради публикации за приватизация на печатницата на БНБ


Прокуратурата се самосезира заради публикации за приватизация на печатницата на БНБ
Снимка:

675

На 13 август Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала във връзка с публикации в медиите относно сключена сделка за създаване на съвместно дружество между Печатницата на Българска народна банка (БНБ) и "Франсоа Шарл Обертюр Груп". Това стана ясно от официално съобщение на банката днес, предадоха агенциите.

Възложена е проверка на ДАНС, с оглед установяване на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер, съобщиха от прокуратурата.

Вчера стана ясно, че от БНБ са поканили депутати от бюджетната комисия, за да ги запознаят с предстоящото създаване на смесено дружество за печатницата на банката. От банката категорично отрекоха твърденията на депутата от „Коалиция за България” Румен Петков и негови колеги, че чрез сделката печатницата фактически се приватизира.

Именно заради изказванията на депутатите, управителят на БНБ Иван Искров е изпратил писмо до председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, с което обявява, че от БНБ са готови да обяснят на всички депутати защо се налага създаването на новото дружество и даже канят народните представители да разгледат печатницата в удобно за тях време. От централната банка са категорични, че не става дума за каквато и да е приватизация на дружеството.

В писмото си Искров заяви: "БНБ никога не е слизала на нивото на всевъзможни частни интереси, винаги е поддържала добра комуникации с институциите в България, в това число и с Народното събрание". Въпреки категоричната позиция на БНБ, че няма да има приватизация на печатницата, един от членовете на комисията проф. Румен Гечев вчера коментира, че създаването на новото дружество е именно приватизация по същество. "Вадиш машините на печатницата и ги слагаш в друго дружество, това е приватизация", заяви вчера проф. Гечев. Подозрение около бъдещите действия на Управителния съвет на БНБ изказа и депутатът Георги Кадиев. Според него "започва да става навик на централната банка да удря шамари на всеки, който се опитва да я критикува".

Според съобщението на 19 юни 2013 г. БНБ е обявила намерения за създаване на смесеното дружество. На 2 август 2013 г. банката публикува второ прессъобщение за мотивите си за мярката. Осигуряването на банкноти и сечене на монети е изцяло функции на БНБ, подчертават от финансовата институция.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички