Пълен контрол върху методите за формиране на лихвите иска ЕК


Пълен контрол върху методите за формиране на лихвите иска ЕК
Снимка:

361

Банките в Европейския съюз ще трябва публично да оповестяват детайли относно това защо са определили стойността на дадена лихва да е на дадено ниво. Това стана ясно от ново законодателство, което Европейската комисия подготвя.

Зад идеята стои Европейската агенция по борсите и ценните книжа (ESMA). ESMA иска за всяка промяна на всяка лихва да има детайлно обяснение от съответната банка, в това число методите и формулите на изчисление. Освен това всяка банка трябва да предостави и алтернативен метод за изчисление на лихвените проценти, ако поради някаква причина заради липса на данни не може да се използва обичайния метод.

Новите правила се изготвят, за да не се получават измами, както това стана с най-популярния усреднен лихвен процент в света – LIBOR. Той отразява лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар. LIBOR се използва като референтен курс за определяне лихвата при различни банкови операции.

Скандалът LIBOR показа как много влиятелни банки са манипулирали лихвата и всъщност са извършвали големи машинации на пазара. Заради участието си в измамата Barclays, Royal Bank of Scotland и UBS бяха глобени с общо 2 млрд. евро. Финансовите инструменти, които влизат в LIBOR обаче, реално засягат пазар за 300 трилиона долара.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички