Първо застраховаме колата, после мислим за имота и живота си


Първо застраховаме колата, после мислим за имота и живота си
Снимка:

405

Българите все още не мислят за застрахователните продукти като застраховка на рисковете, които ни заобикалят, нито като възможност за спестяване и дългосрочна инвестиция в бъдеще.

Това установи проучване на компанията за маркетингови изследвания ГФК.

В България общото застраховане е с много по-високо ниво на проникване на пазара в сравнение с личните застраховки.

През 2011 г., в България 46% от населението декларира, че има застраховка в домакинството. Този дял поставя България малко над средното ниво за региона, но все още много далеч от водещите в групата (Австрия и Словения - с над 90% проникване на тази категория застраховки). Основен дял от пазара на този продукт в България се дължи на автомобилните застраховки и по-конкретно на застраховката Гражданска отговорност, която има задължителен характер.

Данните показват две различни ситуации по отношение на използването на лични застраховки и на застраховки за домакинство. Населението в България, което има сключена лична застраховка е два пъти по-малко в сравнение с това в страните от Централна и Източна Европа.

Едва 11% от населението на възраст над 15 години в страната има някаква лична застраховка, като водещ продукт в тази категория е застраховката "Живот". За младите хора до 30 годишна възраст този дял е малко по-висок – 14.6% от младите в страната имат индивидуална застраховка ("Живот" или "Злополука"). В сравнение с младите хора в Централна и Източна Европа, обаче, младите хора в България се застраховат много по-рядко.

Застрахователните продукти са сред основните, от които българите решават да се лишат, за да редуцират разходите си в ситуация на финансова несигурност. От друга страна, в подобна ситуация тези продукти могат да се окажат съществено важни, ако се акцентира върху факта, че биха спомогнали за редуциране на разходите за здравеопазване, или да се промотират като инструмент за дългосрочно спестяване.

Личното застраховане има голям потенциал за развитие в България, категорични са авторите на проучването.

Към 2011 г. 37% преценяват като важно притежаването на животозастраховка, което показва не само положителна нагласа към тези продукти, но и потенциал за развитие, заключват от ГФК.

 

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички