Рублата падна с 3% заради петрола


Рублата падна с 3% заради петрола
Снимка: Thinkstock

1402

Поредният спад в цената на петрола - този път до под 46 долара за барел - доведе и до ново обезценяване на рублата. Руската валута падна с 3% спрямо долара и еврото. За втори пореден ден цените на "черното злато" се сриват с близо 4%, като февруарските фючърси на петрола тип "брент" се понижават с 4,2% до 45,23 долара за барел - най-ниско ниво от март 2009-а година. Фючърсите на американският лек суров петрол пък се понижават с 3,4%, достигайки 44,41 долара за барел - най-ниско ниво от април 2009-а година, съобщава БНР.

Това провокира нова обезценка на руската валута, като сега доларът поскъпва с близо 3% към ниво от 65 рубли, докато еврото се повишава с 3,4% към 76,85 рубли.

Негативно отражение върху местната валута оказват и опасения за скорошно понижение на суверенния кредитен рейтинг на Русия от агенция Standart and Poor's, след като в края на миналата седмица агенция Fitch намали с една степен кредитния рейтинг на страната до "ВВВ-" от "ВВВ", цитирайки значителното влошаване на руските икономически перспективи с оглед падащите петролни цени и понижаващата се местна валута.

Преди време и агенция Standart and Poor's намали кредитния рейтинг на Русия от "ВВВ" до "ВВВ-" с негативна перспективи, което предполага, че при следваща оценка, Агенцията може да понижи руския рейтинг до т.нар. територия "боклук" (територия на високорисков кредитен рейтинг). През декември 2014-а година Standart and Poor's посочи, че нейният следващ преглед ще бъде направен към средата на януари и след това отново през месец април. Именно това доведе до спекулации, че в рамките на настоящата седмица агенцията може да обяви ново понижение на руския кредитен рейтинг до т.нар. територия "боклук".

Според някои анализатори обаче, текущият спад на рублата може да се ограничи от предстоящи след 15-и януари редовни месени продажби на приходи в чужда валута от страна на руските експортни компании за плащане на данъци. Рублата може да намери известна подкрепа и от по-малкия размер на предстоящите през януари плащания по руския дълг, които са за около 7,5 млрд. долара - далеч под обслужването на дълг в размер на 33 млрд. долара през декември 2014-а година.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички