Русия е намалила държавните си облигации на САЩ


Русия е намалила държавните си облигации на САЩ
Снимка:

613

През първата половина на 2013 г. Русия е съкратила обема инвестирани свободни финансови средства в ценни книжа на американското правителства. Спадът е с 26,4 млрд. долара, предаде БГНЕС.

Според американското министерство на финансите през януари този показател е бил 164,4 млрд. долара, през юни - 138 милиарда.

В списъка с притежатели на американски държавни облигации Русия е на 11 място. Първи в този списък от много години е Китай. Към края на юни Китай притежава американски ценни книжа на стойност 1,089 трилиона долара, като отбелязва малко намаление. Следва го Япония, която също намали малко запасите си от американски ценни книжа - 1,083 трилиона долара. В първата десетка са групата офшорки от Карибите - 1,276 трилиона долара, петролните страни от ОПЕК, Бразилия, Тайван, Швейцария, Белгия, Великобритания, Люксембург.

Като цяло чуждестранните купувачи са съкратили незначително инвестициите си в американски ценни книжа. Според експертите това означава, че САЩ продължават да се ползват с доверието на други страни, въпреки слабите темпове на излизане на националната икономика от кризисната зона.

Освен държави, ценни книжа на правителството на САЩ притежават и чуждестранни юридически и физически лица, а също компании, фондове и частни инвеститори.

Търговията с тези финансови инструменти дава възможност на американската администрация да извършва държавни разходи въпреки огромния бюджетен дефицит, който превишава 1 трилион щатски долара.

Американските държавни облигации се смятат за най-надеждните, макар и не най-печелившите, ценни книжа, които се търгуват на световните финансови пазари. Търсенето им миналата година нарасна на фона на кризата в еврозоната.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички