Русия и Турция може да търгуват в собствени валути


Русия и Турция може да търгуват в собствени валути
Снимка: Thinkstock

1791

Няма правна пречка Русия и Турция да търгуват помежду си със своите собствени валути. Това заявява руският икономически министър Алексей Улюкаев в интервю за в. "Хюриет"

"Няма правна пречка пред Турция и Русия за използването на лира и рубла в нашата двустранна търговия. Има само някои практически въпроси, които трябва да бъдат решени. Първо, трябва да намерим решение на нестабилността на турската лира и рублата, може би като развием точка на равновесие между тях. Второ, трябва да се замислим върху това какво всяка страна ще прави с парите на другата. Можем да основем нов инвестиционен фонд за тази цел", каза Улюкаев.

Той също така отбеляза, че Анкара би могла да купува руски петрол и газ с турски лири, ако този механизъм стане достъпен между двете страни. "Газпром" трябва обаче да знае какво да прави с големите количества турски лири, когато транзакциите приключат. Например компанията може да използва тези средства, за да наддава в приватизационни търгове на местни турски газопроводни системи, или да инвестира в планирано подземно съхранение на газ в Турция", каза още Улюкаев.

Според него руски и турски компании биха могли да стимулират икономическите си и търговски връзки с трети страни по лесен начин, използвайки подобен механизъм, допълвайки, че планира да говори за това със своя турски колега Нихат Зейбекчи по време на тяхната среща, която ще се състои скоро в Анталия.

Според министъра през изминалата 2014 г. търговията между Анкара и Москва се е свила, като това се дължи основно на намалените цени на петрола до 47 долара за барел, както и на намаляването на стойността на руската валута.

"Въпреки това аз не съм съгласен с повечето песимистични прогнози... Рублата се възстановява спрямо долара, позволявайки на нашите граждани да имат по-голяма покупателна сила... Като представители на руското управление ние също така подкрепяме някои туристически авиокомпании, като Utair и Trasaero... Очаквам идващото лято да е по-добро от много прогнози", коментира още Улюкаев и предстоящия туристически сезон в Турция, която е известна и с морските си курорти.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички