Руската централна банка остави основната лихва без промяна


Руската централна банка остави основната лихва без промяна
Снимка:

2560

В петък Централната банка на Русия (РЦБ) остави лихвени си ставки без промяна, но отбеляза, че може да ги намали през първата половина на 2017-а година, ако инфлацията в страната продължава да се забавя. Това предаде БНР.

Централната банка запази основния лихвен процент на ниво от 10% за пето поредно заседание, оправдавайки по този начин поетия от нея ангажимент, че до края на настоящата година няма да направи промени в лихвените нива.

С оглед на тенденцията за устойчиво забавяне на растежа на потребителските цени, централната банка ще търси възможност за намаляване на лихвите през първата половина на следващата година, се посочва в уебсайта на банката след края на днешното заседание.

Централната банка отбеляза, че инфлацията в Русия се е забавила към 12-ти декември до 5,6% от 6,1% през октомври, но добави, че нейното ограничаване е нестабилно и се дължи отчасти на временни фактори. Има обаче отслабване на рисковете, че централната банка няма да успее да постигне целевото си ниво за инфлация от 4% до края на 2017-а година, коментира тя.

Според РЦБ, руската икономика, която се намира в рецесия за втора поредна година, е спряла да се свива през трите месеца до края на септември спрямо второто тримесечие. Банката обаче допълни, че икономическото възстановяване не е еднакво в отделните сектори на икономиката и в различните региони на страната.

Припомняме, че вчера и Английската централна банка остави без промяна основната лихва.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички