Ръководството на ПОК „Доверие” е подало оставка


Ръководството на ПОК „Доверие” е подало оставка
Снимка:

829

Ръководството на най-голямата пенсионноосигурителна компания в България – ПОК „Доверие”, е подало оставка, предаде КРОСС. Причината е несъгласие с липсата на прозрачност около продажбата на мажоритарния дял на дружеството. Информацията и мотивите за оставката потвърди Даниела Петкова, която доскоро беше председател на УС и главен изпълнителен директор на „Доверие”.

Според данните 93% от дружеството се държи от австрийската компания Vienna Insurance group (VIG). Доскоро обаче не се знаеше кой е купувачът на този дял и въпросът бе обект на различни спекулации. По данни на „Капитал” обаче преди дни в Комисията за финансов надзор представител на австрийския собственик е представил кандидата - United Capital. Фирмата е регистрирана във Великобритания и е с офшорна собственост. Представлявана е от български граждани и е с българо-австрийско управление. Един от основните акционери на United Capital е българското дружество "Риджънт кепитал" АД. То се управлява от Румен Нанов, който има акционерен дял и представлява един от големите му собственици "Пош ентерпрайзиз" ЛЛС, регистрираното на Сейшелските острови. Нанов e бил един от директорите на фалиралата през 1995 г. „Агробизнесбанк”.  Малко преди фалита на банката в нейното ръководство са били и настоящите основни акционери на „Първа инвестиционна банка” Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Продажната цена на мажоритарния дял на ПОК „Доверие” е между 120 и 150 млн.евро. Преди време банкерът Цветан Василев бе спряган за най-вероятен купувач. По информация на „Капитал” той е отправил оферта за малко над 150 млн. евро чрез едноличното си дружество „Бромак” ЕООД.

Според друг слух интерес към придобиването на ПОК „Доверие” е имал и председателят на КРИБ и шеф на „Софарма” Огнян Донев.
"Няколко месеца след публичното оповестяване на намеренията за продажба на дела на мажоритарния собственик и въпреки дългия период от време все още няма публична информация", каза бившият вече председател на УС на „Доверие” Даниела Петкова. Тя е категорична, че това е в противоречие с ценностите и откритостта, която ръководството на дружеството изповядва.

За опасността от оставка се разбра преди два дни, когато в свое становище КНСБ също изрази опасенията си, че продажбата на най-голямата пенсионноосигурителна компания в България се прави непрозрачно. "Миналата седмица имаше заседание на Надзорния съвет (НС), където уведомихме акционерите и мажоритарния собственик за решението си. Оставката не е спонтанна. Обмисляме този ход от месеци", твърди Даниела Петкова. Тя е категорична, че "няма връщане назад" за подалото оставка ръководство и то едва ли ще се споразумее с потенциалните нови собственици, които и да са те.

"Доверие" управлява парите за пенсии на 1.25 милиона българи, а активите й възлизат на 1.8 млрд. лв. Това е близо една трета от цялата частна пенсионноосигурителна система.

Текстът не е препоръка за борсова търговия!

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички