Ръст на капиталовите пазари в началото на 2012


Ръст на капиталовите пазари в началото на 2012
Снимка:

400

Много силен старт за глобалните пазари през първия месец на 2012 г., отчетоха финансовите експерти от Карол Капитал Мениджмънт.

Лидери по поскъпване са развиващите се пазари. Януари бе много позитивен и за региона на Централна и Източна Европа.

С над 14% се повиши деноминирания в долари руски индекс RTS, а с над 10% поскъпнаха и румънския и турския пазар.

Януари бе силен месец и за регионалните валути, като турската лира и полската злота, които бяха сред най-зле представящите се валути през 2011 г., поскъпнаха с около 5% спрямо еврото.

„ДФ Адванс IPO Фонд успя да се възползва от благоприятните движения на пазарите през първия месец на 2012 г., като нетната стойност на дяловете му се повиши с близо 8%”, коментира Надя Неделчева, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.

Според отчета на дружеството най-силно поскъпващите акции от портфейла на фонда бяха тези на руския интернет портал Mail.Ru, които отбелязаха ръст от над 25 % през януари. Акциите на руската компания бяха повлияни благоприятно от новините около предстоящото IPO на Фейсбук.

През 2009-2010 г. Mail.Ru е придобил 2,38 % от капитала на социалната мрежа, като новините за очакваната стойност на листването и пазарната капитализация на Фейсбук подкрепят и цената на руската интернет компания.

През януари стана ясно, че консорциум начело с Goldman Sachs е избран да осъществи листването на румънската компания за добив на природен газ Romgaz. На борсата в Букурещ ще бъде продаден дял от 15 % от компанията, която е 85% държавна собственост.

Очаква се, че стойността на набраните средства ще бъде около 300 млн. евро, с което това ще бъде най-голямото IPO в историята на румънската борса. Листването на Romgaz се планира да бъде реализирано до края на юни.

Продажбата е част от ангажиментите поети към МВФ, които включват още продажба на част от дела на държавата във вече листваната Transelectrica, както и продажба на миноритарни дялове от капитала на енергийните Hidroelectrica и Nuclearelectrica през последното тримесечие на годината.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички