Сериозни реформи планира Китай след влизането на юана в кошницата от резервни валути на МВФ


Сериозни реформи планира Китай след влизането на юана в кошницата от резервни валути на МВФ
Снимка: Getty Images

3369

Централната банка на Китай заяви, че страната ще използва официалното влизане на юана в кошницата от резервни валути на Международния валутен фонд (МВФ), за да задълбочи финансовите реформи и да разшири отварянето на своя финансов сектор.

В изявление, публикувано в събота (1.10) - датата на официалното включване на юана в т.нар. "Специални права на тираж" (СПТ) на МВФ, Народната банка на Китай посочи, че това събитие представлява крайъгълен камък в интернационализацията на местната валута и потвърждава напредъка на страната в икономическото развитие, реформата и отварянето към международните финансови пазари.

От 1-ви октомври китайският юан е вече част от кошницата основни валути на Международния валутен фонд, известна като СПТ (Special Drawing Rights), която беше създадена през 1969 година и в която досега влизаха щатският долар, британската лира, еврото и японската йена. Целта на СПТ е да се регулират международните валутни резерви на държавите, които членуват във фонда, като съотношението на отделните валути се преразглежда на всеки пет години от МФВ, за да се гарантира, че те отразяват както относителното тегло на валутите в световната търговия и финансова система, така и делът им във валутните резерви на централните банки.

Китайската централна банка добави, че включването на юана в кошница резервни валути ще помогне за увеличаване на представителността, стабилността и привлекателността на Специалните права на тираж и за подобряване на международната парична система, съобщава БНР.

Китай също така ще допринесе за растежа на световната икономика, финансовата стабилност и по-доброто глобално икономическо управление, отбеляза централната банка на втората по сила икономика в света.

Според кредитната агенция Fitch включването на юана в СПТ на МВФ вероятно ще окаже слабо влияние върху търсенето на китайската валута и няма да има непосредствен ефект върху суверенния кредитен рейтинг на Китай.

Решението на МВФ обаче да включи юана в състава на официалните валутни резерви (COFER) ѝ дава статут на резервна валута, което от своя страна може да осигури подкрепа за кредитния профил на Китай в средносрочен план, допълни "Фич".

Освен включването на китайската валута към СПТ наред с щатския долар, евро, британския паунд и японската йена, МВФ взе решение от 1-ви октомври юанът да се присъедини и към седемте валути, включени в проучването на фонда COFER - щатския долар, еврото, йената, паундът, канадския долар, австралийският долар и швейцарския франк.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички