Шеф на австрийска банка хвърли оставка заради Panama Papers


Шеф на австрийска банка хвърли оставка заради Panama Papers
Снимка:

2195

Поредна оставка заради разкритията от Panama Papers ("Панамските документи"). Михаел Грамер, председател на управителния съвет на провинциалната австрийска банка Хипо Форарлберг, напусна поста си. Управляваната от него бе обвинена, че върти незаконни офшорни сделки, съобщава The Local Austria.

В изявлението си Грамер подчерта, че отдавна е обмислял да се оттегли и не чувства вина за нищо. Той добави, че е убеден в законността на сделките, извършени от банката и че в офшорните транзакции винаги е било ясно кой стои зад сумите.

"Той е олигарх, богат руснак", коментира Грамер свързаното с панамската афера обвинение, че е работил с приближения до Владимир Путин руски милиардер, обект на западните санкции след анексията на Крим, Генадий Тимченко. По думите на банкера постоянно били правени разследвания на Тимченко, но не било откривано нищо подозрително.

Panama Papers е международно разследване за скритата офшорна индустрия, показващо как богатите и силните на деня използват офшорни компании, за да скриват активи и заобикалят правила чрез създаването на фирми в отдалечени юрисдикции. В разследването са участвали над 370 журналисти от около 80 държави, които са разгледали повече от 11,5 млн. документа в продължение на една година.

 

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички