Шефката на руската централна банка: Отслабването на рублата е шанс за нашите производители


Шефката на руската централна банка: Отслабването на рублата е шанс за нашите производители
Снимка:

1639

Тази нощ Централната банка на Русия направи пореден отчаян опит да спаси сриващата се рубла като вдигна основния лихвен процент със 7 на сто. Малко след полунощ на 16 декември (българско време) едно евро се разменяше за 87,57 рубли, а един щатски долар - за 65,60 рубли. След решението обаче пазарите полудяха и към момента едно евро се търгува за 91 рубли, а един американски долар - за 74 рубли, съобщава Лента.ру. Според други данни на АФП пък рублата е подновила главоломния си спад.

По повод последните събития управителят на централния трезор Елвира Набиулина заяви, че руската икономика е длъжна да се адаптира към новите условия и отслабването на рублата е сигнал за това, съобщи ТАСС.

"Ние сме длъжни да се научим да живеем в нова зона, да се ориентираме повече към собствените източници на финансиране, проекти и да дадем шансове за заместване на вноса", отбеляза още Набиулина.

"Отслабването на курса дава шанс за руския производител и нашата задача е да използваме тези шансове и да дадем стимул за развитие на собственото производство и създаването на работни места", смята тя.

Според нея падането на курса на рублата е резултат от действието на външни фактори - понижаването на цените на петрола, както и ограничаването на руските банки в достъпа им до международните пазари.

В този смисъл повишаването на основната лихва в Русия се прави с цел да се ограничат отрицателните ефекти от отслабването на курса на националната валута. „Това решение е насочено към понижаването на инфлацията и инфлационните очаквания”, поясни още Набиулина.

Припомняме, че Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент от 10.5% на 17% годишно. Това е лихвата, по която банката отпуска заеми на търговските банки в Русия.

 

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички