Шойбле: Има риск от ново раздуване на ценовия балон


Шойбле: Има риск от ново раздуване на ценовия балон
Снимка: Getty Images/Guliver

2063

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предупреди, че прекалено големите по размер стимулиращи парични мерки в световен план са проблем и увеличават рисковете за ново раздуване на ценови балон на финансовите пазари.

Говорейки в Берлин на конференция на тема "Сигурност и просперитет в една Нова ера на трансатлантическите отношения", организирана от асоциацията "Атлантически мост" (Atlantik-Bruecke association), Шойбле подчерта, че паричната политика не може сама да реши световните икономически проблеми, предупреждавайки, че съществува повишен риск от нов ценови балон на финансовите пазари, причинен от прекомерната парична ликвидност и от стимулиращата (нисколихвена) политика.

"Ако погледнете какво се случва на глобално ниво - а именно увеличаването на публичната и на частната ликвидността на финансовите пазари, може да се каже със сигурност, че ние се движим към следващия ценови балон, заяви политикът, който е основен пазител на балансиран бюджет в Германия и на мерките на строги икономии в еврозоната. Мисля, че ние трябва си научим урока от кризата, в която се намирахме", допълни Шойбле, цитиран от БНР.

Избягвайки да отбележи конкретно ЕЦБ, той нееднократно предупреди за прекомерното осланяне на стимулите на централната банка във време, когато "Драги и компания" павираха пътя за разширяване на и без това масивната програма за покупки на активи за малко над 1 трлн. евро.

"Тази парична политика не трябва да служи като начин за отказване, или за пренебрегване на това, което е необходимо, а именно провеждането на структурни реформи", подчерта финансовият министър.

Миналата седмица ЕЦБ намали прогнозите си за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната, като в същото време нейният президент - Марио Драги заяви изрично, че програмата за купуване на еврооблигации може да продължи и след първоначалния срок до септември 2016-а година, като банката дори може да коригира нейния размер и състав (месечните покупки на дългови книжа за близо 60 млрд. евро.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички