Шойбле: Окончателно одобряване на гръцкия дълг може да има след 2 г.


Шойбле: Окончателно одобряване на гръцкия дълг може да има след 2 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

5814

Кредиторите на Гърция от Еврозоната се съгласиха на дългосрочно облекчаване на нейния външен дълг. Финансовите министри направиха компромиса късно снощи в Брюксел.

За първи път Еврогрупата начело с Германия признаха, че дългът на Гърция, който възлиза на близо 180% от БВП, трябва да се разсрочи. Досега Берлин и още няколко членки на Еврозоната твърдяха, че ако Атина прилага ефективно реформите за икономически растеж, тя ще може сама да си плаща вноските по заемите. МВФ обаче е на обратното мнение, припомни европейския заместник-директор на фонда Поул Томсен, цитиран от БНР.

Гръцкият финансов министър Еуклид Цакалотос не скри задоволството си. "Това е важен момент за Гърция. Имаме основания за оптимизъм, че това е началото на края на порочния кръг от рецесионни мерки за страната. Така инвеститорите ще имат ясна перспектива да влагат пари в Гърция, за да обърне нова страница", заяви той.

Дълговото облекчение бе основно предизборно обещание на премиера Алексис Ципрас. Германският финансист №1 Волфганг Шойбле обаче подчерта, че окончателно одобрение за облекчаване на дълга може да има едва след 2 години.

"През 2016 решаваме необходимото за 2016. Ако през 2018-та има нужда от решения, ще ги вземем тогава. Трябва да вземем предвид моралния риск – за някои може да се окаже трудно да продължат с реформите, а предстоят и избори. Всеки, който предварително настоява за облекчаване на дълга, не познава проблемите на Гърция. През следващите 10 години, тя и без това не е задължена да плаща никакви лихви по европейските програми", каза още Шойбле.

След гласуваните съкращения на разходите от гръцкия парламент снощи, кредиторите дадоха „зелена светлина“ за поредния спасителен транш от 10,3 милиарда евро по програмата за запазване на южната ни съседка във валутния съюз.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички