Шойбле предложи да се създаде парламент на еврозоната


Шойбле предложи да се създаде парламент на еврозоната
Снимка: Getty Images/Guliver

2350

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле предложи да се създаде парламент на държавите от еврозоната с цел засилване на европейската интеграция.

„Разговарях за това с Еманюел Макрон: с членовете на Европарламента може да се създаде парламент на еврозоната, който да оказва съвещателна подкрепа на Европейския стабилизационен механизъм”, каза Шойбле в интервю за италианския в. „Република”, предаде БГНЕС.

Германският министър коментира „европейските” елементи в програмата на новия френски президент, най-вече за създаване на общо финансово ведомство и въвеждане на общ бюджет на еврозоната.

„Президентът Макрон и аз сме единодушни, че за укрепване на еврозоната има два начина: промяна на основополагащите за ЕС Римски договори или по прагматичен път чрез междуправителствени контакти”.

От 11 до 13 май Шойбле участва в срещата на финансовите министри и председателите на националните банки на страните от Г-7 в италианския град Бари. Ще се обсъждат гарантирането на балансиран ръст, намаляване на икономическото неравенство и борба с кибер атаките.

По-рано ръководителят на съвета на финансовите министри на страните от еврозоната (Еврогрупата) Йерун Дейселблум заяви, че смята за много целесъобразно Европейският стабилизационен механизъм (ESM) в средно- или дългосрочен план да стане европейски МВФ.

През февруари Европарламентът също предложи създаване на Европейски валутен фонд, който постепенно да прерасне от ESM. Създаването му се подкрепя от еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички