Ще стимулират ли нови закони кредитирането в България?


Ще стимулират ли нови закони кредитирането в България?
Снимка:

11675

Равнопоставеността по отношение на банки и потребители навлиза във фокуса на народните представители все по-силно. От БСП вече се подготвя законопроект, който да промени отношенията между финансовите институции и получателите на финансови услуги, а към момента като основно лице на инициативата изпъква червеният депутат Димитър Горов.

По данни на БНБ към края на първото полугодие на тази година 23% от всички изтеглени кредити у нас са така наречените "лоши кредити". Най-тежък е случаят при ипотечните заеми - в момента близо 40 000 семейства са застрашени да останат без дом, защото са спрели да внасят парите по ипотеките си.

За да имат дом, много семейства в България се заробват с ипотечен кредит, който изплащат 20 и повече години, казва Горов. В условията на безработица не са малко случаите, когато човекът, изтеглил заем, губи работата си. Стига се до това банката да продаде жилището обикновено на по-ниска цена, а той изплаща разликата. В крайна сметка семейството му остава без дом, а продължава да внася суми. Едно от предложенията на управляващите е в този случаи, заемът да се счита за покрит.

"В момента сме на етап "обсъждане". Искаме да сформираме една широка група, в която да участват и банки и потребителите", обясни Димитър Горов, цитиран от БНТ.

Предложенията все още не са подплатени със законови промени, но включват още една стъпка за по-голяма справедливост за семействата, които искат да подобрят условията си по теглен ипотечен заем, като го рефинансират. С рефинансирането те могат да променят срока за изплащане на кредита или лихвата. За да става това по-лесно, управляващите ще обсъдят наказателната лихва да намалее от 5 до 1% или да бъде премахната.

Според експерта от ИПИ Калоян Стайков банките неминуемо ще компенсират като вдигат такси, комисионни и лихви по потребителски кредити. Това означава, че облекчението за потребителите ще е крайно незначително и спорно, смята той.

"Не мисля, че такова решение в сегашния момент, в който кредитирането така или иначе е ниско, би дало някакъв резултат. От една страна управляващите хем искат да стимулират кредитирането, хем на потребителите да не им е чак толкова трудно. Е, няма как да стане това нещо", коментира Стайков.

"Дори и да се стигне до малко по-високи лихвени нива, поне ще бъдат защитени хората, да не си губят жилищата", опонира Горов.

От "Активни потребители" подкрепят идеите на левицата.

"При едно законово отпадане на таксата, човек вече може да си смени банката, да започне на чисто. А сега вие сте закреспостен за следващите 20 години", каза Богомил Николов, председател "Активни потребители". Николов изтъкна, че управляващите трябва да назначат финансов омбудсман, който да е още един защитник на потребителите при спорове с банките.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички