Швейцария отхвърли данъчно споразумение със САЩ


Швейцария отхвърли данъчно споразумение със САЩ
Снимка:

365

Властите в Швейцария отхвърлиха искан от САЩ закон за швейцарските банки, които приемат недекларирани средства от богати американци. Законовата мярка предвиждаше уреждане на редица фискални конфликти, предаде БГНЕС.

Някои от швейцарските банки се опасяват, че САЩ може да започнат съдебни процедури срещу тези от тях, които са приели недекларирани американски средства. Вече отхвърленият закон имаше за цел да остави на заден план швейцарското право за една година, за да могат обвинените от САЩ банки да дадат имената на сътрудниците им, които са работили с американски данъчни измамници. По този начин обаче финансовите институции няма да спазят банковата тайна.

Депутатите решиха, че тези американски изисквания са неприемливи. Според Швейцарската социалистическа партия отказът е право на държавата, защото един закон не може да бъде приет извънредно, за да се прилага едностранна програма, решена от друга държава. Министърката на финансите Евелин Видмер-Шлумпф обаче защитаваше до последно мярката, като твърдеше, че американското предложение ще помогне на швейцарските банки да зачеркнат миналото.

Според Швейцарската асоциация на банкерите отказът на депутатите да приемат закона поставя швейцарските банки в много деликатно положение, защото икономическата ситуация в страната е непредвидима.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички