СИРИЗА иска минималната заплата в Гърция да е 751 евро


СИРИЗА иска минималната заплата в Гърция да е 751 евро
Снимка:

1313

Дни преди парламентарните избори в Гърция, лявата партия СИРИЗА, която води в резултатите според социологическите проучвания, предложи програма, която според нея не подлежи на обсъждане. Това предаде Euronews.

Основни части са: минимална работна заплата от 751 евро на месец, възстановяване на коледни надбавки, безплатни здравни услуги, ток и продоволствени ваучери за най-бедните. Тези и други мерки ще възлязат на 11-13 млрд. евро.

В същото време партийният лидер Алексис Ципрас вече не говори, че изплащането на дълга трябва да бъде спряно, не говори повече и за национализация на банките и отменяне на приватизационни сделки.

На политическия небосклон в Гърция звездата на Алексис Ципрас изгря, след като кризата разби двуполюсния политически модел, съществувал в страната от десетилетия.

Инженер по професия, роденият през 1974 г. политик влезе в парламента през 2009 г. като лидер на лявата радикална партия СИРИЗА. Тогава тя събра 4,6% от гласовете при 3-процентов избирателен праг.

Самият Алексис Ципрас се позиционира политически като непреклонен противник на условията, наложени отвън за оказване на финансова помощ за страната. При обсъждане на мерките за предоставянето на заемите за Гърция той бе заявил: "Представихме нашето виждане за необходимостта да има демократичен начин за излизане от кризата и народът на Гърция сам да избере своето бъдеще; нашата препоръка бе референдум за тези мерки. "

Като най-младата политическа формация, противопоставяща се на затягането на коланите, СИРИЗА спечели на изборите през 2012 г. почти 27 процента и се превърна в основната опозиционна партия. Тя стана и втората парламентарна сила. Както тогава се очакваше, партията отхвърли предложението да влезе в коалиционно правителство, което трябваше да затяга коланите на гърците.

След вота, превърнал СИРИЗА във втората политическа сила, Ципрас бе казал: "Днес ние поемаме по пътя на надеждата. Днес с нашия обединен, достоен и горд народ поемаме по пътя за по-добър утрешен ден".

Междувременно на изборите за Европарламент през 2014 година СИРИЗА стана първа с 26.57 процента

По това време обикновените гърци под бремето на наложените тежки икономии загубиха 40 процента от своите доходи, безработицата се задържа на равнище от 27%, а държавният дълг достигна 177% от брутния вътрешен продукт на страната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички