Ситуацията в Сирия може да предизвика поскъпване на златото


Ситуацията в Сирия може да предизвика поскъпване на златото
Снимка:

713

Кризата в Сирия може да доведе до увеличение в цената на златото до 1500 долара за тройунция, прогнозират анализатори от лондонското Сити, предаде БГНЕС. Според тях инвеститорите ще потърсят вложения в благородния метал, тъй като те са по-сигурни на фона на геополитическите рискове.

През последните няколко месеца цената на златото се колебаеше, отбелязват експертите, чийто доклад е публикуван от "Сънди телеграф". След все по-ясните призиви за военна намеса в Сирия играчите на пазара побързаха да обезопасят своите инвестиции, а цената на "жълтия метал" надхвърли нивото от 1433 долара за тройунция. Това е максималната стойност от средата на май. В петък търговията приключи при цена от 1395 долара.

Понижението беше реакция на трудностите, които се появиха при съставянето на антисирийската коалиция, след като британският парламент се обяви срещу участието на Лондон в една евентуална война.

Експертите от банките Ейч Ес Би Си и "Ситигруп" твърдят, че цената на златото в момента се движи около 1500-1532 долара за тройунция. Подкрепа на пазара ще окаже и повишеното търсене на бижута в Китай и Индия и заплахата от прекъсвания на доставките заради стачките в отрасъла в ЮАР, които са планирани за следващата седмица.

Скокът на златото може да не бъде продължителен. Мнозина анализатори прогнозират, че Федералният резерв на САЩ скоро ще започне да свива програмите за стимулиране на американската икономика. Ако това наистина се случи през септември, цената на благородния метал е заплашена от спад, защото този пазар се поддържаше и от притока на ликвидност на фона на мерките на монетарния регулатор на САЩ.

През септември 2011 г. стойността на златото регистрира пик от 1900 долара за тройунция. С отчитането на инфлацията това е доста по-ниско от 873 долара през 1980 г., които преизчислени в днешни пари възлизат на 2475 долара за тройунция, пише "Сънди телеграф".

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички