Сорос предрича Черен петък за паунда при Brexit


Сорос предрича Черен петък за паунда при Brexit
Снимка: Getty Images / Guliver

3742

Милиардерът Джордж Сорос, който направи повече от милиард от това, че заложи срещу паунда през 1992 г. по време на т. нар. валутна криза, сега предрече пропадане на лирата, ако британците гласуват за напускане на ЕС, съобщава The Guardian.

Магнатът прогнозира дори по-голям срив за паунда от „Черната сряда“, когато Великобритания трябваше да излезе от Европейския валутен механизъм и да обезцени паунда.

„Ако Великобритания напусне ЕС, това ще има много ясен и незабавен ефект, който ще засегне всяко домакинство – стойността на паунда ще падне рязко“, написа 85-годишният магнат. Той прогнозира спадът да е от поне 15%. „Тогава по ирония един паунд ще струва около едно евро – метод за присъединяване към еврото, който никой във Великобритания не е искал“, добавя Сорос.

Сорос предупреждава, че напускането на ЕС ще доведе до вдигане на цените и ще предизвика загуба на работни места и потенциално може да предизвика рецесия. Един от най-богатите хора на света според Forbes, Сорос предупреждава, че могъщи „спекулативни сили“ са готови да се възползват от всякакви грешки на британското правителство и избиратели“. Гласуването за „Брекзит“ ще направи някои хора много богати, но повечето гласоподаватели ще обеднеят“, пише Сорос.

Той прогнозира, че ако британците решат излизане от ЕС, тази седмица ще завърши с „Черен петък“ и ще има сериозни последици за обикновените хора.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички