Според Европарламента на бюджета на ЕС му липсва достатъчна амбиция


Според Европарламента на бюджета на ЕС му липсва достатъчна амбиция
Снимка:

2288

Повечето евродепутати приветстваха плана на Европейската комисия за увеличаване на националните вноски до 1,11% от БНП и за нови източници на приходи в дългосрочния бюджет на ЕС, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви: „В презентацията на Комисията се наблегна на важността на политически бюджет. Подчертава се принципът на добавената европейска стойност. Отделянето на повече средства за „Еразъм+“, наука, малки и средни предприятия (МСП) и климатичните промени са позитивни аспекти. Искаше ни се да видим бюджет от 1,3% от БНП. Предвид намаляването на средствата за земеделие и кохезионна политика, ние ще направим всичко възможно да защитим нашите позиции. Важно е, че Комисията е наблегнала на ролята на ресурсите в съответствие с позициите на Парламента.“

Повечето евродепутати заявиха, че предложенията на Комисията отиват в правилната посока. Те приветстваха фокуса върху преимущественото финансиране на нови приоритети като наука, управление на границите и миграция, подкрепа за младите, отбрана и сигурност, макар че амбицията е по-малка от тази в позицията на ЕП. Много членове на ЕП също така приветстваха обвързването на европейското финансиране със спазването на върховенството на закона.

Голямо мнозинство също така приветства плановете за въвеждане на нови собствени ресурси за ЕС на основата на нова схема за корпоративно данъчно облагане, приходи от системата за търговия с емисии и данък върху пластмасата, които ще позволят намаляването на преките вноски на държавите членки, основани на БНП.

Евродепутати подчертаха, че плановете за намаляване на финансирането за регионално развитие и общата селскостопанска политика трябва да бъдат обсъдени с реципиентите, но земеделските общности на Европа не трябва да бъдат жертвани. Някои изразиха съжаление, че плановете имат недостатъчна „визия“ или по-смели мерки за борба със социалните неравенства и климатичните промени. Други обаче биха предпочели Комисията да предложи по-малък бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Те протестираха срещу това, което за тях е политически натиск от страна на ЕС срещу национални правителства чрез предлагането на условия, обвързващи финансирането със спазването на върховенството на закона или миграционната политика.

Някои евродепутати също така посочиха, че предложенията за дългосрочна финансова рамка и собствени ресурси, както и различните програми, които ще бъдат представени през май и юни (например, земеделие, регионално развитие, наука) ще бъдат разглеждани като един цялостен пакет по време на предстоящите преговори със Съвета.

Европейският парламент изложи своята позиция относно многогодишната финансова рамка (МФР) и собствените ресурси на ЕС на 14 май в две отделни резолюции, съответно относно „Следващата МФР: изготвяне на позицията на Парламента относно МФР след 2020 г.“ и „Реформа на системата на собствените ресурси на Европейския съюз“.

Очаква се евродепутатите да отговорят на предложенията на Комисията в нова резолюция, която ще се гласува в края на май.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички