Стабилността на долара пречи на златото


Стабилността на долара пречи на златото
Снимка: Gettyimages

1175

Златото се търгува близо до едноседмично дъно заради несигурността дали Фед ще започне да повишава лихвите. Спот цената е на 1166 долара, а вчера падна до 1163.50 долара, което е най-ниска стойност след 13 октомври.

Жълтият метал, като актив не носещ лихва, е под натиск заради неяснотата относно времето на първото повишение за последното десетилетие на лихвите на Фед. През последните седмици пазарните очаквания за повишението се изместиха в посока на следващата година заради опасенията за световната икономика, въпреки че някои не изключват да има повишение на лихвите през декември.

Икономисти прогнозираха 60% шанс за повишение на лихвите през декември както и цени на златото от 1100 долара след три месеца, 1050 долара след шест месеца и 1000 долара след дванайсет месеца.

Дилърите ще следят данните от САЩ по-късно през деня, за да преценят силата на икономиката и дали това може да повлияе на монетарната политика на Фед. Валутните пазари също ще бъдат наблюдавани заради предстоящото заседание на ЕЦБ. На него вероятно няма да бъдат приети нови количествени облекчения, но ЕЦБ има готовност за такива действия при нови сигнали за слабост на инфлацията в еврозоната.

Техническите графики не изглеждат добре за златото. То проби за кратко 200-дневната пълзяща средна, която е около 1175 долара. Неуспех да се задържи трайно над тази съпротива влошава настроенията и увеличава натиска от продажби. Златото може днес да слезе на 1155 долара заради пробива на подкрепата при 1165 долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички