Стоян Александров: Нов заем ще откаже инвеститорите


Стоян Александров: Нов заем ще откаже инвеститорите
Снимка:

409

Ревизирането на бюджета е прибързано и нов заем ще откаже съвсем външните инвеститори. Това заяви финансистът и бивш финансов министър Стоян Александров (в средата на снимката) пред БТВ. Според него има възможност за емитиране на нов дълг, който да подкрепи бюджета на страната, стига този подход да не става навик.

Позицията на Александров дойде в отговор на обявеното от министър Петър Чобанов ревизиране на бюджета. Ако неизпълнението на приходите е единствен мотив за ревизия та, то не бива да се бърза, коментира финансистът. По думите му са нужни усилия за увеличаване събираемостта на вземанията, особено на фона на голямата сенчеста икономика. Александров обясни нуждата от ревизия на бюджета с поетите големи социални ангажименти на управляващите. „Факт е още, че бяха внесени и структурни промени – нови министерства, нови функции на ДАНС – нужно е определено преразпределение и това е може би най-силеният аргумент за преразглеждането му”, каза той.

Бившият финансов министър заяви още, че дали допълнителните средства ще дойдат от облигационен или друг тип заем няма значение, важното е колко управляващите ще си позволят да увеличат дълга, за да изпълнят очакванията. Опасението обаче е, че нов дълг ще остави на пауза чуждите инвеститори, които в това състояние на улицата и парламента вече се замислят.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички