Стойнев иска КЗП да засили функциите си


Стойнев иска КЗП да засили функциите си
Снимка:

878

Комисията за защита на потребителите (КЗП) трябва да засили своите функции, така че гражданите да усещат подкрепа. През годините монополите се развиваха доста впечатляващо, никой не мислеше за защита на потребителите. Все още няма законодателство, което да окаже влияние върху този процес. Това заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев по време на изслушване в Комисията по икономическа политика и туризъм към НС, предаде БТВ.

Стойнев обясни, че ведомството му и парламента са се заели с различни мерки срещу монополите. Сред тях е и защита срещу неправомерно приложени такси спрямо потребители.

„Предприемат се мерки от всякакъв характер. Трябва да има такова законодателство, което да накара гражданите да се чувстват спокойни и защитени. КЗП кандидатства по три програми за подобряване на административния капацитет и за намиране на ефективни инструменти за разрешаване на спорове”, посочи още Стойнев.

Той обърна внимание и на усилията на кабинета към икономизирането на външната политика на България. Това щяло да стане като част от българските търговски представители в държави от Европейския съюз се пренасочат към държави в Близкия Изток, Китай, бивши съветски републики.

„България има 52 търговски представители в 39 страни. Търговските представители трябва да са насочени към държави с висок икономически растеж - това са държавите в Азия, в Близкия Изток и бившите съветски републики. Смятам да се пренасочат част от търговските представители в ЕС към държави като Китай, Ирак. Близо със 600% се е увеличил търговския обмен с Ирак. Създаде се специален отдел за координация на политиките между МВнР и МИЕ. В Китай имаме двама търговски представители. Това е недостатъчно. Тази година ще има трети представител”, съобщи Стойнев.

Според него колкото е по-малка една държава, толкова по-нужно е правителството да подкрепя бизнеса за излизане на външните пазари.

„Вътрешното потребление не е достатъчно. В програмата на правителството е заложена специална точка за икономизиране на външната политика. На среща с българските посланици в чужбина обясних, че трябва да координирани действия от страна на търговските представители и българските посланици, за да може всяка българска фирма да усеща подкрепата на българските дипломатически служби”, заяви икономическият министър.

„България има проблем с количеството на произведените стоки, което важи за Китай и Русия. В момента правим всичко възможно да се модернизира технологично производството, за да може да се отговори на исканията за количество”, обясни още Стойнев.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички