Страх за спестяванията обхваща Европа


Страх за спестяванията обхваща Европа
Снимка:

506

Гръцките граждани може и да са обзети от „голям страх, който е способен да се превърне в паника”, както по-рано заяви президентът на Гърция Каролос Папуляс, но от известно време много гърци са премествали парите си в считани за сигурни финансови институции, например във Великобритания, Швейцария, Германия и като цяло в страните от Северна Европа.

Опасенията за изтичане на пари от гръцките банки разтърси Атина миналата седмица, след като само в понеделник клиентите на банките изтеглиха 700 милиона евро от влоговете си.

Не само гърците обаче се притесняват за спестяванията си. Статистиката показва, че спестителите в Белгия, Франция и Италия също са теглили масово пари от банките, пише френският бизнес всекидневник "Лез еко".

В четвъртък испанското правителство трябваше да опровергава слуховете за паническо теглене на пари от финансово затруднената „Банкиа”.

Гърците се опасяват от рязко обезценяване на валутата им, ако страната излезе от еврозоната. Испанските вложители пък са изплашени от национализацията на „Банкиа” и се притесняват от нарастващия размер на правителствения спасителен план за банковия сектор.

Във вторник сумата на изтеглените пари от банките в Гърция е достигнала почти същата сума като предния ден.

Като цяло гръцката банкова система е в опасност, банките се изправят пред най-лошото – масовото изтегляне на пари, казва генералният директор на IG Markets France.

Тегленето на влоговете е започнало поне преди две години, когато дълговата криза се задълбочаваше.

Гръцките банки са изгубили 72 милиарда евро от влогове от началото на 2010 година, което е около 30% от общата сума на спестяванията от това време. За миналата година петте най-големи гръцки банки са регистрирали изтичане от влоговите сметки в размер на 37 милиарда евро.

През февруари тогавашният министър на финансите Евангелос Венизелос заяви, че само 16 милиарда евро са изтекли извън страната, една трета от които към Великобритания. Останалата сума е била инвестирана в недвижима собственост, злато и други инвестиции или пък е била запазена като налични средства.

В Гърция тези постепенни тегления на пари не предизвикаха паника. Това обаче може бързо да се промени, ако изведнъж доверието към банките се срине.

През септември 2008 година клиентите на британската банка „Нортън рок” бяха паникьосани за спестяванията си. И то дотолкова, че часове наред чакаха на опашки, за да изтеглят парите си въпреки гаранцията за по-голямата част от депозитите. В края на краищата британското правителство национализира банката.

Миналата година депозитите в Европа са извършили значително движение, сочи анализът на данните на 120 банки в Европа.

Над 120 милиарда евро са изтекли и от две банки в Белгия, предимно от „Дексиа”, която се наложи да бъде преструктурирана и рефинансирана. KBC също беше изправена пред този проблем.

Френските банки, които са със силна експозиция към Гърция, отчетоха изтичане на влогове в размер на 90 милиона евро, 20 милиона от които само от БНП Париба и Креди агрикол.

Опасенията от сриването на еврозоната също предизвикаха трансфера на 30 милиарда евро от италианските банки.

Цялото това изтичане на средства е станало в полза на британските финансови институции. Само в четири големи финансови институции във Великобритания са били вложени над 140 милиарда евро.

Страната се е облагодетелствала от позицията си извън еврозоната и от експозицията на банките й в Азия, като например HSBC и Standard Chartered. Други банки също получиха постъпления на средства. Такъв е случаят с Барклис, Дойче банк, Креди сюис, UBS и руските банки Сбербанк и VTB.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички