Строс-Кан откри инвестиционна банка в Джуба


Строс-Кан откри инвестиционна банка в Джуба
Снимка:

452

Бившият директор на Международния валутен фонд  Доминик Строс-Кан преряза лентата на инвестиционна банка в Джуба, една от малкото в най-младата държава в света, независима едва от юли 2011 година.

Подробностите за акционерите в новата National Credit Bank не се разкриват, но в списъка има и чужденци и инвеститори от Южен Судан.

"Това не е банка от чужбина, тя ще бъде една от вашите банки и това е важно за вашата страна", заяви пред аудитория от служители, към които се присъединиха и няколко любопитни Строс-Кан. Неговите публични изяви са рядкост, тъй като голямата му кариерата приключи внезапно през 2011 година след шумен процес за изнасилване на камериерка в САЩ.

В Джуба бе и финансистът Тиери Лейн, мажоритарен собственик на финансов холдинг Анатевка със седалище в Люксембург.

Управителят на централната банка на Южен Судан Корнелио Кориом Маийк призова деловия свят да инвестира в петрола, полезните изкопаеми, селското стопанство и образованието в Южен Судан, въпреки липсата на инфраструктура и постоянната несигурност в страната.

"Правилата и разпоредбите са в действие", каза той, въпреки че много от твърденията за корупция досега до голяма степен затрудняват инвестициите в страната.

Строс-Кан бе принуден да подаде оставка от поста си на директор на МВФ и да се откаже президентските си амбиции във Франция за изборите 2012 година, след като бе обвинен в изнасилване през май 2011 от камериерка в хотел в Ню Йорк.

Наказателното производство бе прекратено през август от прокуратурата на Ню Йорк. Тайно финансово споразумение, бе постигнато през декември миналата година между Строс-Кан и обвинителката.

Южен Судан получи независимост от Судан през юли 2011 година след десетилетия на гражданска война между южните бунтовници и правителството в Хартум.

Младата държава взе 75% от петролните запаси на общия Судан преди разделянето, но през последната година и четири месеца изгуби 98% от приходите в бюджета, заради спирането между януари 2012 година и април 2013 на добива на суров петрол заради спор с Хартум около транзитните такси през нефтопроводите на територията на Судан.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички