Светът губи трилиони долари заради замърсяването на въздуха


Светът губи трилиони долари заради замърсяването на въздуха
Снимка:

2988

Замърсяването на въздуха струва на света загуби в размер на трилиони долари и сериозно възпрепятства развитието на много страни. Това твърди Световната банка (СБ) в свое проучване, предаде The Guardian.

Банката установява, че през 2013 г. - годината, през която като най-късна дата има наличните оценки - Китай е загубил близо 10% от своя БВП, Индия 7.69% и Шри Ланка и Камбоджа приблизително по 8%.

Богатите страни също губят десетки милиарди долари годишно поради загубени работни дни и разходи за социално осигуряване поради преждевременна смърт. Мръсният въздух струва на Великобритания 7,6 млрд. долара на година, на САЩ – 45 млрд. долара, а на германия 18 млрд. Зимбабве, Малави и Централноафриканската република са сред най-малко замърсените държави, но Либерия е с най-малко загубени трудови разходи сред развиващите се страни (25 млн. долара).

Уругвай е загубил само 0,03% от своя БВП, което му е струвало 17 млн. долара, а Исландия, която е с население от едва 400 000 души, малко промишленост и разходи от едва 3 млн. долара, е най-чистата страна в света.

Въз основа на данните от Института за здравни показатели и оценки Световната банка каза, че замърсяването на въздуха води всяка година до преждевременната смърт на 5,5 млн. души. Мръсният въздух е на четвърто място сред факторите за преждевременна смърт по света след затлъстяването, диетите и пушенето, като причинява рак и сърдечни, белодробни и респираторни болести.

Без да включва изразходваните за лечение средства, СБ оценява, че през 2013 г. преждевременната смърт е струвала на световната икономика 225 млрд. долара поради изгубени работни дни.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички