Тръмп иска разделяне на големите банки от Уолстрийт


Тръмп иска разделяне на големите банки от Уолстрийт
Снимка: Getty Images/Guliver

2270

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да инициира разделя на големите банки от Уолстрийт. Това заявява самият той в интервю за Bloomberg News.

„Проучвам това в момента. Има някои хора, които искат да се върнем към старата система, нали? Затова ще проучим това“, казва Тръмп.

Той заявява още, че е отворен към идеята за повишаване на акцизите върху бензина, за да се финансира развитието на инфраструктурата, което е нов сигнал, че непопулярни политики сред републиканското статукво биват обмисляни в Белия дом. Той описва по-високите ставки върху бензина като приемливи, стига постъпленията да са насочени към подобряване на американските магистрали.

По време на кампанията си за президент Тръмп призова за съвременна версия на закона от 1933 Глас-Стийгъл, който изисква разделянето на потребителското от инвестиционното банкиране. Платформата на Републиканската партия от 2016 г. също подкрепи възстановяването на правната бариера, която бе премахната през 1999 г. от тогавашния президент Бил Клинтън.

Редица законодатели обвиняват премахването на закона за финансовата криза от 2008 г., но Уолстрийт отрича този аргумент. Тръмп не може едностранно да възстанови закона, като Конгресът ще трябва да представи нови версия.

Някои от съветниците на Тръмп, включително финансовият министър Стивън Манучин, подкрепят инициативата, но представители на Уолстрийт неведнъж са отхвърляли подобни призиви през последните години.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички