Турската лира възстановява постепенно стойността си след опита за преврат в южната ни съседка


Турската лира възстановява постепенно стойността си след опита за преврат в южната ни съседка
Снимка: Pixabay

2664

След като през уикенда беше потушен опитът за военен преврат срещу турския президент Ердоган, лирата започна да възстановява своите позиции, като през днешната търговия щатският долар се понижава с 2% към 2.9356 лири, но все още остава далеч над дъното от петък сутринта около 2.8737 нивото, съобщава БНР.

След опита за преврат в южната ни съседка местната валута рязко се обезцени, като доларът поскъпна с близо 5% към 3.0453 лири, достигайки най-високото си ниво от януари насам. Това беше най-драматични еднодневен спад на турската лира от финансовата криза през 2008-а година насам.

По думите на вицепремиерът Мехмет Шимшек финансовите пазари в страната се връщат към „здравословното си функциониране“. В същото време Турската централна банка (ТЦБ) заяви, че ще осигури на банките в страната необходимата неограничена парична ликвидност, като лихвата на предоставяните ежедневни ликвидни облекчения ще бъде фиксирана в нулата.

ТЦБ посочи, че ще позволи на банките да представят техните депозити в чуждестранна валута като обезпечение без никакво ограничение за осигуряване на нужната им ликвидност в турски лири. Тя също така отбеляза, че сегашният депозитен лимит от около 50 млрд. щатски долара може да бъде увеличен и условия за неговото използване (за обезпечение и други разходи) могат да бъдат подобрени, ако се сметне за необходимо.

Централната банка подчерта, че всичките пазари и системи ще бъдат оставени отворени до окончателното приключване на съответните сделки.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички