Туск свиква финансовите министри от еврозоната заради Гърция


Туск свиква финансовите министри от еврозоната заради Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

1968

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска до дни да се проведе среща на финансовите министри от еврозоната, чиято основна тема ще бъде състоянието на Гърция.

„Нуждаем се от конкретна дата за нова среща на Еврогрупата в близкото бъдеще и не говоря за следващите седмици, а за дни. Трябва да избегнем ситуация на подновена несигурност около Гърция“, заяви Туск, цитиран от AFP.

“Консултирах се с председателя на Еврогрупата и на Европейската комисия и говорих с премиера Алексис Ципрас. Убеден съм, че все още има работа, която да се свърши от финансовите министри“, допълни той.

По-рано днес стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас иска да разговаря с Туск и ще поиска от него да свика среща на върха, на която да се обсъди пакет от помощи за Атина, посочи източник от гръцкото правителство.

Новината идва няколко часа след като свърши срещата между представителите на Гърция и на международните кредитори, на която не беше взето решение във връзка с пакета допълнителни реформи, които Гърция трябва да осъществи.

Говорител на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви по-рано, че е необходимо повече време, за да се вземе решение за следващите стъпки по 86-милиардната спасителна програма на Гърция.

В момента разговорите между Атина и кредиторите от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) са в застой заради искането Гърция да изпълни допълнителен пакет от реформи в случай, че не се справи с плана си за ограничаване на харчовете си до 2018 година. В замяна на реформите лидерите на страните от еврозоната ще започнат преговори за облекчаване на дълга на Гърция. Те също така ще отключат фондове, които ще позволят на Гърция да направи две големи плащания към ЕЦБ това лято.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички