Украинската централна банка се принуди да забрани валутната търговия


Украинската централна банка се принуди да забрани валутната търговия
Снимка: Getty Images/Guliver

1381

Икономическата и финансова ситуация в Украйна никак не е розова. Курсът на украинската гривна продължи свободното си падане и централната банка се видя принудена да забрани валутната търговия, съобщава Reuters.

Това е поредният белег за тежкото положение на страната, която се приближава все по-близо до банкрута, посочва агенцията.

Рязкото отслабване на гривната стана причина много инвеститори да изтеглят средствата си от страната, а централната банка се опита да забави този процес, като забрани на банките да купуват чуждестранна валута от името на клиентите си до края на седмицата.

Въпреки че банките си запазват правото да търгуват помежду си, сутринта нямаше никаква дейност на пазара, което не позволи да се определи с точност валутен курс. В ранния следобед имаше едва две сделки на обща стойност едва 170 хил. долара при курс от 24 гривни за долар - значително по-висок от вчерашния, който достигна 31,63 гривни за долар. Вчера определеният от централната банка въз основа на данните от търговията курс спадна с 11% спрямо долара.

Обменните бюра в Киев продаваха малки количества долари за приблизително 39 гривни за долар - курс, с около 20% по-висок от посочения от повечето търговски банки, които в общия случай обаче не разполагат с наличности от валутата. Гривната загуби повече от половината от стойността си през тази година.

Премиерът Арсений Яценюк изрази своето неодобрение към действията на централната банка, тъй като те не се били съобразени с правителството и може да навредят на икономиката. Той зави, че заедно с финансовия министър Наталия Яреско ще поискат спешна среща с президента Петро Порошенко, като ще призоват на нея и гуверньора на централната банка Валерия Гонтарьова.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички