Юли месец - пиков в продажбите на физическо злато и сребро за тази година


Юли месец - пиков в продажбите на физическо злато и сребро за тази година
Снимка: Thinkstock

1278

Юли се оказа тежък месец за тези, които следят цената на златото в долари и евро. Цената в долари достигна шестгодишно дъно, а прогнозите на мнозинството големи банки в бизнеса са, че до края на годината може да станем свидетели на нов срив. Оказва се, че поведението на цената на хартиения пазар и калкулирането й във валута не е най-добрият индикатор за обикновения инвеститор.

Въпреки спада в цената, юли месец бе белязан с недостиг на злато и сребро на физическия пазар. За големи рафинерии като Perth Mint и US Mint юли бе пиков в продажбите на злато за тази година. Perth Mint са продали над 50 хил. унции злато в монети (1,55 тона) или 66% повече от предходния месец юни. Отчитайки, че основният бизнес на Perth е износ на еднокилограмови кюлчета за пазара в Китай, информацията не е за пренебрегване. От своя страна US Mint отчете най-силния месец за последните 2 години и продаде близо 200 хил. унции злато (6,2 тона) в монети или два пъти повече от предходния месец юни.

Ситуацията не бе по-различна и на пазара на физическо сребро. Силният спад в цената бе съпроводен от рязък скок в поръчките на благородния метал. Това принуди US Mint да спре доставките на Сребърни орли за цели три седмици през изминалия месец. След като монетният двор поднови продажбите, за седмица успя да продаде 5,5 мил. унции сребро(171 тона), рекорд за тази година. В момента, големите търговци на едро трябва да чакат около месец, за да се сдобият със Сребърен Канадски клиенов лист от Royal Canadian Mint (Канадския монетен двор). И в двата случая става въпрос за топ ликвидни и световно разпознаваеми продукти на пазара.

На практика, месец юли бе месецът на рекордни продажби на физически метал, разширяване на маржовете и времето за доставка на основни за пазара продукти. Статистиката потвърждава колко голяма е пропастта между физически и хартиен пазар на злато и сребро. За съжаление, малкият инвеститор трябва да положи по-големи усилия, за да направи реална оценка за състоянието на пазара, тъй като цената в момента не е достоверен източник на информация.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички