Унгария закрива офиса на МВФ в страната


Унгария закрива офиса на МВФ в страната
Снимка:

606

В безпрецедентна стъпка властите в Унгария планират да изплатят заема на страната от Международния валутен фонд (МВФ) по-рано и да затворят представителството на фонда в Будапеща. Мярката би била символичен знак за обявяване на икономическа независимост, съобщава „Ройтерс”.

По време на последната икономическа криза (по-конкретно през 2008 г.) МВФ отпусна на Унгария няколко милиарда долара заем. В официално писмо директорът на Националната банка на страната Дьорди Матолчи обаче се обръща към Изпълнителния директор на МВФ Криситн Лагард, обяснявайки, че срокът на кредитното споразумение между Унгария и фонда изтича, поради което отпада и необходимостта за съществуване на представителство на организацията в Будапеща.

Офиси на МВФ в дадена държава могат да съществуват само по покана на съответните правителства. Предвижда се този в Унгария да приключи работата си в края на август.

Унгария бе най-задлъжнялата страна в Централна Европа, но се спаси от банкрут чрез спасителен пакет от 20 млрд. евро от МВФ и ЕС. Когато през 2010 г. премиерът Орбан зае поста си обаче, той изненадващо прекрати получаването на финансова помощ. Вместо това бяха въведени мерки, чрез които правителството самостоятелно да управлява финансите на страната. Сред тях бяха най-високата банкова такса в Европа и специално облагане на бизнеса. Към момента на Унгария й остава да се издължи с още около 2.9 млрд. евро. Самата централна банка на страната обаче има отделен заем от МВФ, който възлиза на около 700 млн.евро.

Взаимоотношенията между фонда и унгарското правителство се обтегнаха, след някои популистки прояви на властта. Примери за такива са, че премиерът Орбан засилва самоувереността на икономиката, разчитайки на помощта на МВФ, докато в също време води кампания срещу фонда в медиите.

Основен коз на правителството на Унгария на предстоящите догодина избори ще бъде именно фактът, че при неговото управление страната успя да избегне строгите мерки на икономии, засегнали много други европейски страни.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички