Юробанк и Алфа банк отлагат сливането си


Юробанк и Алфа банк отлагат сливането си
Снимка:

559

 Гръцките Юробанк и Алфа банк предупредиха, че може да отложат за неопределен период сливането си заради преговорите по сделката за дълга между засегнатата от кризата Гърция и частните кредитори, съобщава Асошиейтед прес.

Сливането на двете банки би създало най-голямата банкова институция в страната по отношение на активите.

Днес банките съобщиха, че за финализиране на сделката, обявена през август миналата година, "точен график не може да бъде даден".

Заради настоящите макроикономически развития, които пряко се отразяват на банковия сектор, Алфа банк засега не може да даде точна информация за времето и цялостното развитие на сливането с Юробанк, се казва в комюнике на Алфа банк.

Гръцкото финансово министерство изрази изненада от съобщението, тъй като според него преговорите с частните кредитори по гръцкия дълг не създават "нищо ново или различно" във факторите, които вече са взети предвид от двете банки по отношение на сливането им.

БТА припомня, че се водят преговори за отписване на половината от гръцкия дълг, като частните кредитори на Гърция вероятно ще понесат допълнителни загуби в размяната за гръцки облигации с по-дълъг падеж.

Междувременно фондовата борса в Атина нареди временно прекратяване на търговията с акции на двете банки заради несигурността дали планираното им сливане ще бъде завършено.

Борсата и Гръцката комисия за капиталов пазар прекратиха търговията с акции заради съобщенията, че те не могат да гарантират защитата на инвеститорите и сигурното функциониране на пазара, се казва в комюнике.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички