Вече смятаме кредитния си рейтинг в мрежата


Вече смятаме кредитния си рейтинг в мрежата
Снимка:

18429

Нов сайт - www.creditpoint.bg, позволява на потребителите да изчислят личния си кредитен рейтинг. Услугата няма аналог на българския пазар.

Ако искате да получите “CreditPoint сертификат”, можете да го изтеглите от сайта, като той ще съдържа информация какви кредитни продукти можете да ползвате, техните препоръчителни лимити и информация за кредитния ви рейтинг към момента на измерването му.

Сайтът е разработен с високо ниво на сигурност, а фирмата собственик е регистрирана по закона за защита на личните данни.

Сертификатът става и вашата парола за пълната функционалност на сайта, в който можете да следите вашия активен кредит, да получавате актуални промоции или оферти, да имате лично кредитно досие и личен онлайн кредитен консултант, обясни на пресконференция днес Теодоси Теодосиев, технически директор на CreditPoint.

Анализ на данните от 1000 попълнени форми показва, че средният кредитен рейтинг на сънародниците ни е 443 пункта от максимални 750, което го поставя в графата "добър".

От 300 до 450 пункта е кредитният рейтинг на 80.9% от попълнилите формата българи, уточни Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

Около 11% от тях попадат в категорията с кредитен рейтинг под 350 пункта – това се дължи или на изключително ниски месечни доходи или на много висока кредитна задлъжнялост.

Съветваме хората да следят редовно движението на своя рейтинг и когато той падне под 350 пункта, да потърсят съвета на специалист, с когото да обсъдят възможностите за стабилизиране на своя финансов статус. В тази категория често попадат дори хора без кредити, който просто живеят в по-малките населени места и получават ниски, близки до минималните доходи. В повечето случаи те се справят с плащането на ежедневните си разходи, но е по-разумно да не ползват кредитни продукти, особено при високи лихви и по-дълги срокове, съветва Тошев.

Според статистиката по-висок – между 451 и 600 пункта е средният кредитен рейтинг на 13.07% от хората. Едва около 6% имат висок рейтинг – между 601 и 750 пункта.

Друга важна за потребителите опция е проследяването на възможностите за рефинансиране на съществуващи кредити. През последните две години ясно се очертава тенденция на активно поведение от страна на потребителите – те следят и желаят да управляват задълженията си през целия им период, а не само в момента на избор.

„Около 6% от сделките за ипотечни кредити през изминалата година бяха за рефинансиране. Това в общия случай бяха ипотечни кредити с ГПР над 12%, които са скъпи и неизгодни за притежателите им към днешна дата. За клиентите ни е важно да знаят всички подробности и плащания преди да предприемат подобна стъпка. Системата на www.creditpoint.bg показва всички разходи, както и конкретни оферти с точната спестена при рефинансиране сума. Така потребителите могат да вземат мотивирано решение, вместо да инвестират време в обиколка по финансовите институции без да са сигурни, че след подобна стъпка, разходите им по съответния кредит ще намалеят.”, обяснява Тошев.

Проектът Credit Ppoint е базиран онлайн, което позволява на трите страни - клиент, консултант и финансова институция да обменят информация в реално време.

Първата банка-партньор на Credit Point e УниКредит Булбанк.

„Вярваме, че с присъствието си в CreditPoint ще достигнем до по-голям кръг от потребители. Още по-важно е, че благодарение на новата платформа потенциалните клиенти ще могат да се информират онлайн за конкретните условия и да получават индивидуално предложение за кредитиране, без да е необходимо да посещават филиал на банката”, казва Цветанка Минчева, зам.-директор Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк.

 

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички