Вечната дилема: В какво да се инвестира?


Вечната дилема: В какво да се инвестира?
Снимка:

870

В какво да се инвестира е един от вечните въпроси, който има много отговори, зависещи от различни фактори.

Всеки инвестиционен консултант ще ви каже, че преди да изберете в какво да инвестирате, трябва да определите за себе си няколко основни критерия – времеви хоризонт, т.е. колко дълги са ви парите, каква доходност очаквате, която би ви задоволила и колко голям риск сте склонни да поемете, т.е. преди да мислите за евентуалните печалби, да прецените каква загуба, бихте понесли.

За радост, 2012 година, поне за момента, изглежда доста по-безоблачна от миналата година, когато на пръстите на едната ръка се брояха печелившите класове инвестиции – основно златото и ценните метали и групата на нискорисковите валути като японската йена например.

Към днешната дата европейската дългова криза изглежда смекчена и с по-добри перспективи за разрешаване и въпреки че подобряването на ситуацията е много крехко и лесно можем да се върнем към хаоса от края на миналата година, засега в професионалните среди преобладава мнението, че след краткотраен период на рецесия или забавяне на растежа, глобалната икономика ще продължи да се възстановява от икономическата криза.

Предприетите от централните банки и правителствата мерки във водещите икономически региони на света имаха малко или много едно и също проявление, което накратко и в по-широкодостъпен формат наричаме „печатане на пари”. Това е причината, все повече икономисти и финансисти по света и у нас да виждат в малко по-дългосрочен план задаващия се призрак на високата инфлация.

Макар че за подобни процеси е все още рано да се говори, финансовите пазари и големите компании вече започват да мислят и да се настройват за такова развитие. Традиционен защитник на спестяванията от инфлация са акциите, златото и другите борсови стоки, както и някои специфични облигации, обвързани с инфлацията.

Любопитен момент е, че за момента златото не се представя добре през настоящата година, особено на фона на други активи, което подсказва, че инвеститорите засега залагат повече на оптимистични очаквания за икономиките, поради което купуват суровини и акции, а за сериозно отражение в структурата на инвестиционните им портфейли спрямо инфлационните очаквания все още като че ли е рано да се говори.

Очакванията на мнозина за 2012 година бяха, че това ще бъде годината на акциите – в края на 2011 година за много водещи световни борсови индекси се прогнозираше доходност от 10-20% в края на тази.

Пазарите обаче изненадаха всички и до голяма степен сбъднаха тези прогнози още през първото тримесечие. Германският DAX се повишава с над 18%, в САЩ водещите индекси носят доходност от над 10%, което прави актуален въпросът, какво ще се случва от тук нататък.

Определено може да се каже, че възходящият тренд ще продължи, ако нещо драматично не се случи с някои от проблемните членки на еврозоната. Разбира се, корекциите надолу дебнат във всеки един момент, но по правило те могат да се използват за по-изгодни покупки.

Като цяло добра ще бъде годината и за пазарите на суровини, като разбира се и тук има голяма специфика. Различните групи суровини ще имат различно представяне, като петролът и някои аграрни култури за момента изглеждат с по-добри перспективи.

Определено като най-губещ се очертава природният газ, който от началото на годината губи 28% от стойността си. Класическо прокси на настроенията на пазарите за перспективите на глобалната икономика са базовите метали като медта, която поскъпва с над 9% от началото на годината.

За да се възползваме от движението на световните финансови пазари, било на акции, суровини, валути или облигации, най-лесният и удобен начин е покупка на борсово-търгуеми фондове, т.нар. ETF (exchange-traded fund).

През последните години те набраха голяма скорост, тъй като позволяват сравнително евтино и достъпно инвестиране във всякакви възможни активи и пазари. Съществува голямо разнообразие от такива фондове, с разнообразна структура и профил, които могат да отговорят на интересите и очакванията на всеки инвеститор.

Два фондови пазара, на които искам да обърна по- детайлно внимание са тези в България и Русия.

За Българска фондова борса вече стана банално да се говори, че липсва ликвидност и инвеститорски интерес, а борсовите индекси почти не помръдват. Не може да не се отбележи обаче, че участниците на родния капиталов пазар започнаха все по-явно да разделят емисиите на такива, които заслужават доверие и такива, в които за момента не си заслужава да се влагат пари, поради качествата на мениджмънта и отношението към публичния статут на компаниите, които той управлява.

Първата група разбира се е далеч по-малка и в нея се включват акциите на компании, които доказаха, че могат да се справят силно и в кризисните години и които продължават да споделят печалбите си със своите акционери, разпределяйки дивидент. Тук безусловно най-силно впечатление като че ли правят дружествата със специална инвестиционна цел, инвестиращи в недвижими имоти.

Акциите на Адванс Терафонд например, един от големите инвеститори в земеделска земя, поскъпват с над 25% за последната една година до 1.71 лева за брой, като за периода разпределиха и нетен дивидент от 4.56 стотинки, а през тази акционерите ще получат още над 20 стотинки дивидент от печалбата за 2011 година.

Акциите на друг голям инвеститор в земеделска земя – Еларг фонд за земеделска земя АДСИЦ – също радват инвеститорите с доход от близо 59% за последната година до 1.19 лева за брой, като освен това от тях акционерите също очакват дивидент от над 7 стотинки от печалбата за 2011 година.

Поскъпването на акциите на фонда през последната година се дължи до голяма степен на намерението на мениджмънта доброволно да ликвидира компанията, като разпродаде активите й и разпредели ликвидационна квота сред акционерите. Такова решение вече беше взето на наскоро проведеното Общото събрание на акционерите, като според избрания ликвидатор ликвидационната цена на акция ще бъде между 1.50 и 2.00 лева за брой в зависимост от пазарните условия.

Сред другите АДСИЦ-и, които инвеститорите приветстват с действията си на пода на БФБ са Булленд инвестмънтс (с ръст от 13.5% за последната година до 0.84 лева и последен дивидент от 0.067 лева за брой) и Фонд за недвижими имоти България (годишен ръст на цената на акция от 9.9% до 0.755 лева за брой и последен дивидент от близо 4 стотинки).

И двете компании реализираха печалба за разпределение за 2011 година, като инвеститорите очакват дивидент от около 10 стотинки при Булленд инвестмънтс и над 20 стотинки при Фонд за недвижими имоти България.

Напоследък на засилен интерес се радват и акциите на Булгартабак холдинг и неговите дъщерни дружества, като тук определено катализатор за интереса на инвеститорите се оказа приватизацията на държавния дял в холдинга от руската VTB Capital.

Добри инвестиционни възможности могат да се намерят и при някои износители като М+С хидравлик, чиито продажби и печалби продължават да нарастват.

За руския фондов пазар и руската икономика 2012 година се очертава като повратна, тъй като всички ключови фактори диктуват една позитивна посока – глобален оптимизъм за инвестиции в акции, политическа стабилност и пространство за реформи на местна почва след спечелените президентски избори от Владимир Путин и на последно място, но не по важност, растящи цени на петрола и другите ресурси, на които Русия е сред водещите производители и износители в световен мащаб.

За капак потенциалът на Русия сред страните от групата BRIC изглежда най-голям в момента.

Китай и Индия вече се борят със забавящия се икономически растеж, а бразилското правителство се принуждава да взема мерки за отслабване на местната валута, за да запази темпото си на икономическо развитие.

На фона на относително по-стабилните макро и валутни перспективи на Русия в сравнение с Китай, Индия и Бразилия, руският пазар на акции стои с доста по-ниски ценови показатели от своите конкуренти в групата BRIC. Това е обичайна характеристика на акциите на руски емитенти, но сега тази разлика e доста по-голяма от средната в исторически план, което е още един повод да насочим вниманието си към потенциалните възможности за инвестиции на руския капиталов пазар.

С оглед на гореизброените причини, много вероятно е, в близките месеци акциите в Русия да донесат по-добра доходност от останалите развиващи се пазари, при равни други условия разбира се.

В момента представителният руски борсов индекс RTS се намира на нива от 1650 пункта, а водещи руски инвестиционни компании прогнозират нива от 2000 пункта още през летните месеци.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички