Великобритания отказва да плати компенсации на ЕС заради Brexit


Великобритания отказва да плати компенсации на ЕС заради Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2019

Великобритания няма намерение да плаща на Европейския съюз големи парични суми като компенсация за прекратяване на своето членство. Това заяви британският министър по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис в телевизионно интервю за ITV.

Той направи изказването във връзка със съобщения на местни медии за възможното налагане на компенсации върху Лондон в размер на 50 млрд. паунда.

„Всъщност не са постъпвали подобни запитвания от Европейската комисия към нас. Нашата позиция в това отношение е доста проста – ние ще изпълним всички ангажименти, тъй като сме почтена държава. Въпреки това плащането на каквито и да е било големи парични суми от наша страна не се очакват“, заяви той.

По-рано британски медии писаха, че главният преговарящ на ЕС по Brexit Мишел Барние в момента работи върху това споразумението между Лондон и Брюксел да предвижда погасяването на оставащите финансови ангажименти на Великобритания в размер на от 50 до 60 млрд. евро. Става въпрос за изплащане на пенсии на живеещи в ЕС британци, предоставяне на гаранции по кредити и покриването на други нужди. Установяването на точния размер на тази сума се очаква да бъде една от основните теми на предстоящите преговори между Брюксел и Лондон.

Те ще продължат две години, което време започва да тече от сряда, когато представителят на кралството в ЕС Тим Бароу официално връчи на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, с което страната му официално дава начало на процедурата по излизането си от общността.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички