Великобритания пръснала 13 млн. евро заради Джулиан Асанж


Великобритания пръснала 13 млн. евро заради Джулиан Асанж
Снимка: Getty Images / Guliver

1603

Създателят на Wikileaks Джулиан Асанж излиза солено на британските власти. Те са похарчили над 13 млн.евро (или 10 млн.паунда) за продължаващата няколко години денонощна охрана на еквадорското посолство в Лондон, където живее Асанж.

Той потърси убежище в посолството на южноамериканската страна през 2012 г. и оттогава не е напускал сградата, припомня BBC.

Асанж беше обвинен в сексуално посегателство над две жени в Швеция и го очаква арест ако напусне сградата. След като беше издадена заповедта за неговото задържане през миналата година, съдът във Великобритания разпореди той да бъде екстрадиран.

Според полицията директните разходите по охраняването на посолството, в случай, че той направи опит да избяга, са в размер на почти 10 млн. евро. Останалите близо 2,5 млн. са платени за извънреден труд.

"Срамно е да видим правителството на Великобритания да харчи повече за наблюдение и задържане на политически бежанец без повдигнати обвинения, отколкото за разследването на собственото си участие във войната в Ирак, която уби стотици хиляди", коментира говорителят на Wikileaks Кристин Храфнсон.

По-рано самият Асанж нападна Швеция, която е приела "срамната правна практика" да прави "неясни задържания без обвинения".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички